Kappelniityn muinaisjäännösalue

Kappelin muistoksi pystytetty risti. Kuva: Laura Lehtonen
Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusKappelniityn risti muistuttaa kävijöitä paikalla sijainneesta keskiaikaisesta kappelista. Alueella on asuttu jo kuitenkin paljon aiemmin ja Kappelniitty on vain yksi laajan peltoaukean rautakautisista muinaisjäännösalueista. Menneisyyden merkit ovat etenkin kesällä kasvillisuuden suojissa, mutta laajan peltoaukean äärellä herkkävaistoinen kävijä voi aistia vuosisataisen maanviljelykulttuurin voiman.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitin varrella

Sijainti: Etelä-Suomi, Varsinais-Suomi, Pöytyä (www.poytya.fi)

Osoite: Haverintie 31, Pöytyä. Google Maps (www.googlemaps.fi)

Vieraile: Kappelniityn muinaismuistoalueeseen voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Kohteella ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa.

Ohjeet ja säännöt: Kappelniityn muinaisjäännösalue on kiinteä muinaisjäännös, jonka kaivaminen, peittäminen ja vahingoittaminen on kielletty muinaismuistolailla (www.finlex.fi). Lisäksi tulenteko on kielletty.

Tekemistä ja näkemistä: Kappelniitty sijaitsee Yläneen kirkonkylällä, Yläneenjoen itäpuolella, laajan peltoaukean kupeessa. Vuonna 1995 niitylle on pystytetty rautainen risti Yläneen keskiaikaisen pyhätön muistoksi. Kappelniityn kautta kulkee keskiainen pyhiinvaellusreitti, Pyhän Henrikin tie (wikipedia.fi). Ryhmäopastuksia voi tiedustella Luontokapinetista (www.luontokapinetti.fi).

Palvelut: Opastustaulu

Soveltuvuus: Helppo käyntikohde koko perheelle.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/kappelniitty.

Asiakaspalvelu

Puh. 0206 39 4620
rannikko(at)metsa.fi

  • Kohteelle järjestettävistä tapahtumista tulee tehdä tapahtumailmoitus Metsähallitukselle: Ohje ja lomake (www.metsa.fi)
  • Tutkimus ja muu jokamiehenoikeuksien ulkopuolinen toiminta vaatii maanomistajalta luvat (ohje ja lomake, www.metsa.fi)
Retkikartta.fi: Kappelniityn muinaisjäännösalue

Samantyyppisiä kohteita

Ristinpelto

Koroistenniemi