Gustavsvärnin linnoitus

Ilmakuvassa merta, jossa on saari. Merellä on laiva, joka menee saarelta pois päin. Gustavsvärnin linnoitus kesällä. Kuva: Hans-Erik Nyman.

Etelä-Suomi, Uusimaa
Hanko

Gustavsvärn eli Kustaanvarustus on osa 1700-luvulta peräisin olevaa neliosaista linnoitusta Hangossa. Saari on yhä puolustusmuurin ympäröimä ja muurin sisä- ja ulkopuolella on vieläkin jäänteitä vanhoista puolustusrakenteista.

Saarella on myös myöhemmin rakennetut majakka ja sumumerkinantoasema, jotka kertovat uudemmasta merenkulun perinteestä. Gustavsvärnin linnoitussaari on kiinnostava merellinen sotahistoriakohde, mutta siellä on syytä liikkua erittäin varovasti, koska muurit ovat paikoin huonokuntoiset. Turvallisinta on seurata laiturilta lähtevää polkua linnoituksen sisäpihalle.

Etualalla rantakalliota. Taustalla rakennuksia.

Kun tarkastelee Itämeren alueen karttaa, on helppo ymmärtää, miksi Hankoniemen hallinnasta on taisteltu. Hankoniemeltä käsin on ollut mahdollista valvoa ja hallita pohjoisen Suomenlahden merenkulkua, niin kaupankäyntiä kuin sotilaallista toimintaa. Tämä on tehnyt siitä halutun sillanpääaseman, jota ovat pitäneet vuoroin Ruotsi, Venäjä ja Neuvostoliitto sekä Suomi.

Gustavsvärn on Hangon vanhan neliosaisen linnoituksen suurin ja parhaiten säilynyt osa. Mantereenpuolelta merta vartioi Kuningattarenvuori, ja saarista oli linnoitettu Gustavsvärnin lisäksi Meijerfeldt ja Kustaa Aadolf. Mantereella linnoituksesta on enää vähän jälkiä, mutta varustuksia puolustusmuureineen löytyy yhä Kustaa Adolfin ja Gustavsvärnin saarilta.

Yhteystiedot

Gustavsvärn on auki ympäri vuoden, mutta merelliset olosuhteet asettavat saarelle kulkemiselle omat rajoituksensa. Gustavsvärnissä ei ole henkilökuntaa. Saarelle on vapaa pääsy.

Saaressa sijaitseva sumusireeninhoitajan talo ympäristöineen on vuokrattu Suomen Majakkaseuralle (majakkaseura.fi). Majakkaseura myy kesäisin talossa mm. matkamuistoja kuten Gustavsvärn-historiikkia, postikortteja ja majakkajulisteita.

Puurakennus, joka on osittain korkean kivimuurin takana. Ryhmä ihmisiä muurin takana katselemassa taloa.

Lisätietoja kohteesta antaa Suomen luontokeskus Haltia, puh. 040 163 6200 , info(at)haltia.com ja Hangon kaupungin matkailutoimiston verkkosivuilta (tourism.hanko.fi).

Ohjeita

Kulkuyhteydet ja kartat

Gustafsvärniin pääsee ainoastaan meriteitse (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 59° 48.04' lon: 22° 56.54' ETRS-TM35FIN: N: 6636181 E: 272406), merikorttisarja B, merikartta 636, satamanumero 518. 

Veneellä

  • Gustafsvärnin laituriin saa kiinnittyä silloin, kun se ei ole varattu risteilyaluksille.

Rannassa on suuria kivilohkareita joiden yli on rakennettu puiset portaat laiturille. Ihminen seisoo laiturilla.

Vesibussilla

Sähköiset kartat

Painetut kartat

  • Hanko Hiittinen Tammisaari vedenkestävä veneilykartta, 1:50 000, Karttakeskus 2022.

Esteettömät palvelut

Gustavsvärnillä ei ole esteettömiä palveluita. Linnakkeen maasto on vaikeakulkuista ja saarelle rantautumien haastavaa.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/gustavsvarn

Asiakaspalvelu

Suomen luontokeskus Haltia, puh. 040 163 6200 , info(at)haltia.com

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Gustavsvärnin linnoituksen kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää