Koskimelonta

Koskimelonta on melonnan vauhdikkaampi ja teknisempi alalaji, jota voi harrastaa puhtaissa, virtaavissa vesissämme. Monet hienoimmista koskimelontapaikoista sijaitsevat kauniilla suojelualueillamme. Koskimelonta onkin todellista luontoliikuntaa, jota harrastetaan luonnon voimien avulla ja ehdoilla.

Koskimelontaa on monenlaista: sen alalajit, joissa myös kilpaillaan, ovat kanoottipujottelu eli slalom, koskisyöksy sekä freestyle. Suurin osa koskimelojista kuitenkin harrastaa näiden välimuotoja, esimerkiksi koskien alas laskemisen ja freestylen sekoittamista keskenään. Tällaista yleistä koskimelontaa, koskessa hauskanpitoa, kutsutaan melojien kielellä "puljaamiseksi".

Koskimelonta harrastuksena

Koskimelonnan aloittaminen vaatii melojalta aikaisempaa melontakokemusta. Alkuun pääsee parhaiten melontaseuran tai melontapalveluita tarjoavan yrityksen koskimelontakurssilla. Koskimelonta on erinomaista harjoittelua kajakin hallintaan – koskimelontatekniikasta saat mainiot eväät myös muuhun melontaan, vaikkapa tuulisille merimelontapäiville Saaristomeren kansallispuistoon.

Jo koskimelonnan perustaidoilla laajennat retkikohdevalikoimaasi valtavasti. Esimerkiksi Hammastunturin erämaa-alueella virtaava, kultahistoriaa tulvillaan oleva Ivalojoki on koskimelonnan perustaidot hallitsevalle melojalle erinomainen melontaretkikohde.

Kokeneemmille koskimelojille on kohteita sekä koskien laskemiseen että freestyleen. Ruunaan retkeilyalueella, Neitikoskella, on yksi suosituimmista freestylemelonnan harrastuspaikoista.

Turvallisuus koskimelonnassa

Virtaava vesi on koskimelojalle "hyvä renki, mutta huono isäntä". Maallikon silmissä hurjalta näyttävässä koskessa on yleensä rauhallisiakin paikkoja, jotka taitava meloja näkee yhdellä silmäyksellä. Koskessa melovan täytyy osata lukea veden virtausta ja käyttää vaikkapa kivien taakse muodostuvia akanvirtoja hyväkseen.

Jokaisen melojan tulee muistaa virtaavan veden loppumaton voima. Turvallisuus on ykkösasia koskessa. Varusteiden on oltava keliin ja olosuhteisiin soveltuvat ja ehjät sekä melojan taitotaso riittävä. Oikeilla varusteilla melontakausi voi alkaa heti jäiden lähdön jälkeen ja jatkua niin kauan kun jokirantojen vesi pysyy nestemäisenä. Tavallisten melontavarusteiden lisäksi meloja käyttää koskissa aina kypärää. Niin kuin meloessa yleensäkin, myös koskessa on parasta ja turvallisinta meloa kaverin kanssa tai porukalla.