ItTapion taipaleen sijainti Suomessaä-Suomi, Pohjois-Karjala
Ilomantsi (www.ilomantsi.fi)
Koitajoen alue 
Reittiä hoitaa Metsähallitus.

Tapion taival, 20 km, on salomainen reitti aivan itärajan tuntumassa Koitajoen alueella. Tapion taipaleelle on helppo lähteä joko Lakonkankaan tai Hoikantien pysäköintialueelta. Lakonkankaan lähtöpiste sijaitsee rajavyöhykkeen tuntumassa. Tapion taipaleen puolivälin paikkeilla, Polvikosken kohdalta erkanee reitti Virmajärvelle, josta löytyy EU:n itäisin mantereella sijaitseva piste. Kohteelle johtava tie on rajattu rajavyöhykkeen ulkopuolelle, joten vierailu sinne onnistuu ilman rajaviranomaisen myöntämää rajavyöhykelupaa. Muuten rajavyöhykkeellä liikkuminen on luvanvaraista.

Tapion taipaleen eteläinen osuus kulkee Ruosmesuon - Hanhisuon soidensuojelualueella ja pohjoinen osuus johdattelee kauniin Koivusuon luonnonpuiston halki. Reitti seurailee melkein puolet matkastaan leppoisasti mutkittelevaa Koitajokea. Tapion taipaleen maisemiin kuuluvat jokinäkymien ja komeiden soiden lisäksi ikimetsässä huminoivat kilpikaarnapetäjät. Seudun rauhaisa tunnelma tarjoaa myös hyvät elinolosuhteet usealle metsäneläimelle. Retkeilijöiden ohella alueella liikkuvat muun muassa karhut ja sudet.

Saloseudun luonnonrauha, monipuoliset maisemat sekä kiinnostava historia tekevät reitistä erinomaisen retkeilykohteen. Luonnonpuistossa taipaleen varrella on vanha Pirhuvaaran metsänvartijatila. Yösijan retkeilijät voivat saada esimerkiksi Hanhikosken tai Niemipuron autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Reitin varren palvelut keskittyvät eteläiselle osuudelle Polvikoski - Lakonkangas. Luonnonpuiston pohjoisosa pyritään säilyttämään mahdollisimman rauhoitettuna tutkimusalueena, joten kaikenlainen toiminta on siellä rajoitetumpaa kuin muualla Koitajoen alueella. Liikkuminen merkityn reitin ulkopuolella on Koivusuon luonnonpuistossa luvanvaraista. Tapion taipaleen helpohko reitti on käytettävissä sulan maan aikana.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/tapiontaival.

Asiakaspalvelu

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

Katso ohje: autolla Tapion taipaleen lähtöpisteille

Yhteistyötahojen palvelut Koitajoella

Samantyyppisiä reittejä

Taitajan taival

Virvatulten polku