Pyhä-Luosto -vaellusreitti on hyvin merkitty ja sen varrella on useita taukopaikkoja. Niin ollen reitti soveltuu myös vähän retkeilyä harrastaneille. Retkeilyn perustiedot ja -taidot on kuitenkin hyvä hallita. Haasteellista reitillä on vesipisteiden vähyys, mikä kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Lisäksi on huomioitava, että sää tunturialueella voi muuttua nopeasti, ja onnettomuuden sattuessa apu on kaukana. Reitti ei ole esteetön.

Retkeä on hyvä suunnitella etukäteen hankkimalla Pyhä-Luoston ulkoilukartta, johon alueen reitit on merkitty. Ota ulkoilukartta vaellukselle aina mukaan! Navigaatiolaitteita käytettäessä huomioitava on, että reitin Pyhän puoleisessa päätepisteessä kohteen nimi on Pyhä tai Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi.

Maasto 

Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa. Osin maasto on helppokulkuista, mutta reitillä on myös jyrkkiä nousuja ja laskuja, kuten Ukko-Luostolla ja Isokurussa. Polku on paikoin kivikkoinen, mutta nämäkin osuudet ovat kuitenkin melko helppokulkuiseksi muovautuneita. Kulkua helpottavia pitkospuita on rakennettu vetisimpiin maaston kohtiin ja jokien ylitse on rakennettu sillat.  

Vaelluksen kesto 

Rinkan kanssa kulkija vaeltaa kunnosta ja kokemuksesta riippuen keskimäärin noin 3 km tunnissa. Sääolosuhteet vaikuttavat kuitenkin reitin vaativuuteen ja kulkunopeuteen. Muun muassa sumuisella säällä näkyvyys viitalta toiselle voi olla huono. Myös tuntureilla puhaltava tuuli voi tehdä vaelluksesta raskaan. Koko reitin vaeltamiseen kannattaa varata 3–4 päivää.

Talvikäyttö 

Kesäreittiä voi myös hiihtää tai lumikenkäillä, mutta se ei ole erikseen merkitty tai huollettu talvireitti. Kokemattoman talviretkeilijän on syytä pysytellä alavampia maita kulkevilla huolletuilla latureiteillä.