Patikointi Erävaellus Melonta Veneily Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Hiihto maastossa

Mitä Peurajärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Peurajärvellä on kaksi rengasreittiä, joista toinen kiertää Mäntyjärven ympäri ja toinen Iso-Valkeinen -järven. Merkittyjä reittejä on yhteensä noin 13 km.

Harju Iso-Valkeisen kierroksella. Kuva: Katri Suhonen

Tehdä erävaelluksia kävellen

Peurajärven pohjoisosasta on lyhyt yhdyspolku Hiidenportin kansallispuistoon, jossa on hyvät patikointimahdollisuudet. Puistossa on merkittyjä retkeilyreittejä lähes 30 km.

Meloa ja soutaa

Iso-Valkeisen niemen jokisuu. Kuva: Katri Suhonen

Alueen järvet soveltuvat vain pienimuotoiseen soutu- ja melontaretkeilyyn. Joet ovat melko matalia. Kanooteilla mahtuu melomaan siltojen alitse. Peurajärveltä on yhteys Saramojoen kautta Nurmekseen (noin 40 km). Saramojoessa on pieniä koskia.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Kärnänkivi on pysynyt kuin ihmeen kaupalla sijoillaan vuodesta toiseen. Kuva: Katri SuhonenErikoinen Kärnänkivi sijaitsee Paistinvaarassa. Se on iso muinaisen jäätikön kuljettama siirtolohkare, joka seisoo kapealla kärjellään. Kiven löysi metsästysreissullaan Heikki Kärnä, jonka mukaan kivi on nimetty. Kivi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

Kärnänkivelle erkanee polku Iso-Valkeisen itäpuolella kulkevalta tieltä. Risteyksestä on kivelle matkaa 800 metriä. Polku kulkee Paistinvaaran laen kautta ja läpi koskemattoman vanhojen metsien suojelualueen.

Hiihtää maastossa

Alueelle ei ajeta latuja, mutta maasto soveltuu metsäsuksilla hiihtämiseen.

Kalastaa

Peurajärven monipuoliset vedet tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja kalastajalle. Järviä, lampia ja pieniä jokia on yli 200 ha, joista omansa löytävät niin kirjolohen kalastajat, hauen pyytäjät kuin myös kuhan uistelijat sekä uutuutena tuulastajat. Kirkasvetisestä Iso-Valkeisesta saaliiksi voi tavoitella pyyntikoisena istutettua kirjolohta. Muissa alueen vesissä saaliiksi voi saada kuhaa, ahventa, haukea ja siikaa. Erityiskohteena alueella on Urtti-Valkeinen, joka on varattu avovesikautena ainoastaan tuulastukseen ja harppuunakalastukseen. Peurajärven kalastusalueen (lupa-alue 7510) luvan sekä lisäksi tarvittavan kalastonhoitomaksun (18–64-vuotiaat kalastajat) voi ostaa lupia Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Metsästää

Peurajärven virkistysalueella on suosittu pienriistan metsästysalue (lupa-alue 7624, Peurajärvi - Mujejärvi). Riistaeläimiä ovat mm. metso, teeri ja pyy. Amerikanmajavan (ent. kanadanmajavan) metsästys on kiellettyä osilla aluetta. Luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua. Alueelta saa poimittua niin mustikoita kuin puolukoitakin.

Uida

Alueella ei ole virallista valvottua uimarantaa, mutta Peurajärven hiekkarannoilta pääsee useammasta kohdin uimaan. Mäntyjärvellä on uimismahdollisuus. Lisäksi esimerkiksi Urtti-Valkeisen laiturin kohdalla on hyvä hiekkapohja.

Yhteistyötahojen palvelut Peurajärven virkistysalueella

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi