Mallan luonnonpuistossa rajoituksia 

Suomessa reitti kulkee Käsivarren erämaa-alueella ja Mallan luonnonpuiston halki. Erämaa-alueella ovat voimassa jokamiehenoikeudet.

Mallan luonnonpuiston alueella vaeltajan pitää pysytellä vain merkityllä reitillä. Myös muut luonnonpuistoa koskevat säännöt on hyvä selvittää ennen vaelluksen aloittamista.

Valtion rajojen ylitykset 

Kalottireitillä kulkija ylittää valtakuntien rajoja monta kertaa ja tällöin tulee ottaa huomioon se, ettei kuljeta mukanaan tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä Tulliin (www.tulli.fi) hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaellusta. Koirien vienti Norjaan ja Ruotsiin on tarkasti säädeltyä. Koiralle tarvittava lemmikkieläinpassi ja rokotukset selviävät Elintarviketurvallisuusviraston sivuilta (www.evira.fi).

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Kalottireitin varrella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Turvallisuus

Vaeltamaan ei koskaan pitäisi lähteä yksin. Tupien vieraskirjoihin tulee merkitä nimen lisäksi myös suunniteltu reitti ja seuraava määränpää. Näin helpotetaan mahdollisissa eksymistapauksissa etsijöiden työtä.

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

Varusteet

Kalottireittiä kulkevalla on oltava mukanaan kartta ja kompassi sekä riittävästi ruokaa, koska välimatkat maastossa ovat pitkiä. Kunnon jalkineet ja lämmin vaatetus ovat tarpeen. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Sään vaihtelut ovat suuria Käsivarren erämaa-alueella. Lunta voi sataa keskikesälläkin ja sää olla hyytävän kylmää.

Vaikka reitin varrella on autiotupia, ei kannata luottaa siihen, että tupiin mahtuu, vaan on turvallisinta kuljettaa omaa telttaa mukanaan. Myös retkikeitin on tarpeen, sillä tupiin ei aina mahdu laittamaan ruokaa eikä tupien välillä ole tulentekopaikkoja. Kalottireitti kulkee pääosin puuttomassa tunturissa, eikä alueelta löydy tulentekoon soveltuvaa maapuuta.

Sesonkiajat

Kalottireitti on Suomessa kesävaellusreitti. Elokuu ja syyskuun alku ovat kuukaudet, jolloin reitillä on eniten kulkijoita. Talvella Kilpisjärveltä voi hiihtää Haltille, mutta varsinaista merkittyä hiihtoreittiä ei ole.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet.

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.