Retkeilyreitit ja polut

Retkeiljät Storträskillä. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Reitit 

  • Byabäckenin luontopolku, 1,4 km, kulkee läpi Byabäckenin rehevien metsien päätyen lopulta laitumien vieritse Länsitien varteen, josta on tietä pitkin pysäköintialueelle noin kilometrin matka (ethän oikaise viljelysten läpi). Luontopolun varrella on kuusi postilaatikkoa, joista kulkija löytää hauskasti tehtyjä alueen eläimien toisilleen lähettämiä postikortteja eri aikakausilta. Postin tarkoitus on kiinnittää kulkijan huomio perinnemaiseman eri osiin ja lajistoon. Löytyypä toiseksi viimeisen laatikon läheisestä männystä vanha karjankellokin, kun oikein tarkasti tarkkailee ympäristöään. Reitti on merkitty oransseilla merkeillä puihin.

Palvelut: Ängesbölen tulipaikka, parilaavu ja telttailualue. Bergströmin torpan varaustulipaikka. Juomavesipiste: Bergströmin torpan kaivo

Nähtävää: Kesäisin alueen laidunmaita asuttavat lehmät, jotka näin auttavat perinnemaiseman ylläpidossa.

  • Kalkinpolttajanpolku, 4,8 km. Polku kulkee vaativassa maastossa ja jyrkimmissä kohdissa on portaita. Ympyräreitti on merkitty vihreä-valkoisilla merkeillä. Kalkinpolttajanpolku kiertää pelto- ja metsämaisemissa perinteisellä kalkkikaivos- ja maatalousalueella Vantaan Sotungin kylän tuntumassa. Kalkkiruukin alue on vanhoja Håkansbölen kartanon maita. Perinteisten maatalouselinkeinojen lisäksi alueella on harjoitettu kalkinlouhintaa ja -polttoa. Arkeologit eivät ole löytäneet merkkejä ruukkialueesta polun tuntumasta, kalkkilouhoksia ja kalkkiuuneja kylläkin. 

Palvelut: Kalkkiruukin laavu ja tulipaikka.

Nähtävää: Luontopolulla kuljetaan metsän siimeksessä, vieraillaan kalkkikaivoksella ja noustaan kallioille. Korkeimmalta kalliolta, Högbergetiltä, avautuu näköala yli metsien Vuosaaren satamanostureille saakka.

  • Tasakallio - Storträsk vaativa esteetön reitti , 1 km suunta. Leveä sorastettu reitti parkkipaikalta Storträskin rantaan kulkee metsän keskellä. Reitin varrella on loivia mäkiä, joten pyörätuolilla liikkuville suositellaan avustajaa. 

Palvelut: Storträskin esteetön keittokatos, inva-kuivakäymälä, tavallinen kuivakäymälä ja esteetön puuliiteri. Katso kartta (julkaisut.metsa.fi) 

Nähtävää: Storträskin kaunis järvi

Reitit muualla Sipoonkorven kansallispuiston lähialueella

Lähialueilla kulkee merkittyjä ulkoilureittejä mm.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 4,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.