Patikointi Erävaellus Luontopolkuun tutustuminen Tutustua luontokeskukseen Osallistuminen ryhmäopastukseen Marjastus ja sienestys Pyöräily Maastoratsastus Hiihto huolletulla ladulla Hiihto maastossa

Mitä Ruostejärven virkistysalueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Alueella on useita eripituisia ulkoilureittejä. Alueen reitit ovat lyhyehköjä ja helppokulkuisia, soveltuen hyvin myös perheille ja osa lisäksi liikuntarajoitteisille. Pidempiä reittejä kaipaavat löytävät yhdysreitit mm. läheisiin kansallispuistoihin.

Alueella on eripituisia ulkoilureittejä. Kuva: Niko Blomberg

Tehdä erävaelluksia kävellen

Ruostejärven virkistysalueen reiteiltä pääsee Hämeen ilvesreittiä (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi) pitkin muun muassa Liesjärven kansallispuistoon (noin 4 km), Saaren kansanpuistoon (noin 15 km) ja Torronsuon kansallispuiston laidalle. Ilvesreitti on kokonaisuudessaan yli 200 km pitkä Hämeen järviylängöllä kiemurteleva reitti, ja sen varrella on mahdollista yöpyä teltassa, laavulla, kodassa tai maksullisissa yöpymispaikoissa.

Tutustua luontokeskukseen

Hämeen luontokeskuksessa voi tutustua Hämeen järviylängön luontoon ja läheisiin kansallispuistoihin.

Tutustua luontopolkuun

Hämeen luontokeskuksen läheisyydessä on kaksi luontopolkua: Muurahaispolku (0,5 km) ja Meidän Metsä (2,5 km).

Hiihtää huolletulla ladulla ja maastossa

Tammelan kunta ajaa lumitilanteen mukaan latuja maastoon ja järven jäälle. Laduille pääsee mm. urheiluopistolta. Lisäksi maastossa ja järven jäällä voi hiihtää vapaasti omia uriaan.

Pyöräillä

Alue sijaitsee Hämeen Härkätien pyöräilyreitin varrella. Historiallinen ja rauhallinen Härkätie soveltuu hyvin pyöräilyyn. Tarkempaa tietoa pyöräilyreiteistä saa Hämeen järviylängön ulkoilukartasta (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi). Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Ratsastaa

Luontokeskukselta lähtee länteen päin Hämeen järviylängön ulkoilukarttaan (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi) merkattuja ratsastusreittejä.

Osallistua ryhmäopastukseen luontokeskuksessa ja maastossa

Hämeen luontokeskuksesta voi varata ryhmille maksullisen opastuskierroksen näyttelyssä tai luontopoluilla.

Marjastaa ja sienestää

Ruostejärven virkistysalueella saa marjastaa ja sienestää. Yleisimmät marjat ovat puolukka, mustikka ja juolukka, joita kasvaakin metsissä runsaslukuisesti. Ruokasienistä yleisiä ovat erilaiset tatit, rouskut, suppilovahvero, lampaankääpä, mustatorvisieni, kangashapero, vaaleaorakas jne.

Kuva: Juhani Mattila

Uida

Ruostejärven itärannalla, luontokeskuksen läheisyydessä on erittäin suosittu hienohiekkainen uimaranta. Kirkasvetinen ja loiva ranta sopii hyvin myös lapsille. Rannalta löytyy pukukopit ja wc, lisäksi luontokeskuksen kahvilan palvelut ovat 100 m päässä. Ruostejärven uimaranta on Forssan kaupungin omistuksessa ja se on virallinen uimaranta. Rannalla ei ole valvontaa, mutta vesinäyte otetaan säännöllisesti.

Myös Myllylahden alueella on uimiseen hyvin sopiva ranta ilman oheispalveluita. Myllylahti ei ole virallinen uimaranta.

Kalastaa

Ruostejärvessä voi onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi) sekä viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (www.eraluvat.fi). Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Yhteistyötahojen palvelut Ruostejärven virkistysalueella