Pyhä-Luostolla voit helposti tehdä oman "pyhiinvaelluksesi". Ihaile syviä kuruja ja komeita keroja ja tule viihtymään Pyhä-Luoston luontokeskus Naavaan.

Huomaathan, että Isokurun rajoitusosassa (pdf 1,7 Mt, julkaisu.metsa.fi) liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyä kesäreittiä pitkin. Isokuruun ei mene talvireittiä, sillä kurussa on lumivyöryvaara.

Korkealta huipulta pitkälle avautuva metsämaisema. Taustalla kohoavat tunturit.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Maisemat vaihtelevat jylhistä kuruista ja keroista lehtomaisiin puronvarsiin ja aapasoilta karuihin tuntureihin. Saamelaisten muinaiset palvontapaikat uljaassa ympäristössään puhuvat luonnon ja kiireettömän elämänrytmin puolesta. Miljardien vuosien takaiset geologiset tapahtumat ovat helposti havaittavissa ja laittavat arjen kiireet uusiin mittasuhteisiin. Täällä voi jokainen löytää Pyhänsä.  

Patikointi

Puiston upeimmat maisemat ovat saavutettavissa sulan maan aikaan päiväretkillä, vaikkakin parhaiten luontoon pääsee tutustumaan pidemmällä vaelluksella. Tarjolla on helppoja merkittyjä reittejä (4–12 km) koko perheelle - näillä poluilla luontoiluharrastuksen kipinä syttyy perheen pienimmillekin. Haasteita löytyy toisaalta myös vaativammalle vaeltajalle: ylös tunturirinteille ja alas kurujen syvyyksiin vievät reitit (4–45 km) kysyvät kulkijalta askelvarmuutta, mutta palkitsevat mielen ja kehon elämyksillä.

Kaksi retkeilijää ja koira patikoimassa syksyisessä metsässä.

Pyhä-Luostolla on helppo pistäytyä muutaman tunnin retkelle tai lähteä patikoimaan useammaksi päiväksi tuvilla yöpyen. Retkien aloituspaikkoja on useita: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, Rykimäkeron pysäköintialue, Ukko-Luoston pysäköintialue, Luostonportti, Luostonloma sekä Käyräsvaara 5-tien varrella.

Vaeltaja seisoo rinkka selässään puisella sillalla.

Maastopyöräily

Kansallispuistossa saa sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua, niistä voi lukea lisää reitit-sivuilta. Pyhä-Luoston kansallispuistolle on tuotettu oma A3-kokoinen maastopyöräkartta, jonka voit ladata täältä (julkaisut.metsa.fi, pdf 4,9 Mt) tai hakea Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta. Hyviä reitti-ideoita ovat esimerkiksi Ukko-Luoston ympärysreitti (18 km), reitti Luoston keskustasta Lampivaaraan (5 km suuntaansa) tai Luosto-Pyhä -reitti (35 km).

Pyöräilijä pyöräilee polkua pitkin sumuisessa metsässä.

Maaperä reiteillä on paikoin kivikkoista, ja matkan varrella saattaa olla myös kosteita paikkoja. Kesällä pyöräillä voi kansallispuiston muilla reiteillä paitsi Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä ja Noitatunturin eteläpuoliskolla. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi rajoitusvyöhykkeillä sekä huolletuilla hiihtoladuilla ja moottorikelkkareiteillä. Talvipyöräilyreitit löytyvät talvireittikartasta (julkaisut.metsa.fi, pdf 1,9 Mt).

Pyöräilijä talvisessa tunturimaisemassa. Pyöräilijä katsoo kameraan.
 

Hiihto

Pyhä-Luoston alueella on huollettuja latuja noin 150 km, joista suurin osa kulkee kansallispuistossa. Ladut yhdistävät kaksi tunturikeskusta, ja laduille lähtö on helppoa. Kansallispuiston ladut soveltuvat sekä perinteiselle tyylille että luisteluhiihtoon. Valaistuja latuja on 40 kilometriä. Suosittuja latureittejä kansallispuiston alueella ovat esimerkiksi Ukko-Luoston ympärysreitti (18 km) sekä Rykimäkurun ladut. Hiihtoreiteistä voit lukea lisää täältä ja kaikki Pyhä-Luoston hiihtoreitit löytyvät sähköisestä latuseurantajärjestelmästä (infogis.fi).

Hiihtoladut lumisessa maastossa. Taustalla metsää ja tuntureita.

Lumikenkäily

Lumikengät ovat mainio kulkuväline talvisessa kansallispuistossa. Merkittyjä lumikenkäilyreittejä löytyy sekä Pyhätunturilta että Luostolta. Lisäksi lumikengillä saa liikkua talvipyöräilyreittejä pitkin, poislukien Pyhän Erämaareitti. Lumikenkäilyreiteistä voit lukea lisää täältä. Kaikki Pyhä-Luoston lumikenkäilyreitit löytyvät talvireittikartasta (julkaisut.metsa.fi, pdf 1,9 Mt). Lumikenkiä voi vuokrata alueen yrittäjiltä. 

Tutustuminen luontokeskukseen

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava on avoinna vuoden ympäri. Naavan elämyksellinen näyttely kertoo tunturialueen synnyinhistorian ja esittelee alueen geologiaa käsin kosketeltavasti. Näyttely on maksuton, ja sieltä kiireinen saa jo muutamalla silmäyksellä käsityksen kansallispuiston luonnosta.

Kiireettömälle on Naavassa tarjolla sekä kulttuuri- että luontoaiheisia tapahtumia. Naavan tiloja voi vuokrata myös omaan käyttöön.

Ennen tai jälkeen luontoelämysten saa Café Loimusta lämmintä ruokaa tai pikkupurtavaa. Tervetuloa nauttimaan!

Kaksi asiakasta kiertelemässä näyttelytilassa. Etualalla vitriinissä täytetty karhu.

Muut aktiviteetit

  • Luontopolut: Tunturiaavan luontopolku (7 km) on mukava koko perheen retkikohde. Aapasuon värit ja ainutlaatuinen tunnelma sykähdyttävät, ja keväällä kohde on lintubongarin mieleen. Luoston vaellusluontopolku (17 km) on uskomaton yhdistelmä puiston aarteita: tunturimaisemaa, jyhkeää vanhaa metsää ja aapasuota.
  • Marjastus: Mustikkaa ja variksenmarjaa eli kaarnikkaa löytyy pitkälle syksyyn tunturien rinteiltä, soiden aarteita ovat hillat ja karpalot.
  • Vapaalasku: Jylhät tunturin rinteet houkuttelevat myös laskemaan. Ota lumiolosuhteet ja lumiturvallisuus huomioon! Vapaalasku on kielletty Isokurun rajoitusvyöhykkeellä ympäri vuoden ja Peurakeron rajoitusvyöhykkeellä 15.2-31.5. välisenä aikana.

Kaksi vapaalaskijaa talvisessa tunturissa.

  • Vierailu ametistikaivoksella: Lampivaarassa sijaitsevassa ametistikaivoksessa (ametistikaivos.fi) kuulet kivien tarinoita ja pääset itsekin etsimään onnen ametistia. Aloita vierailusi Ukko-Luoston tai Rykimäkeron pysäköintialueelta ja seuraa kiinnostavia opastekylttejä matkan varrella.
 

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Retkiehdotuksia

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Bongaile muuttolintuja Tunturiaavan luontopolun (57 km) varrella.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile näkymiä Ukko-Luoston huipulla ja maisematuvalla (6,5 km rengasreitti).

1 päivä: Nauti ikimetsistä Rykimäkeron reitillä (12–14km).

2-3 päivää: Vaella kansallispuiston läpi Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin (n. 35 km).  

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Tee ruskaretki Isokuruun Karhunjuomalammen reittiä pitkin (10 km).

1 päivä: Koe Lapin syksyinen luonto Noitatunturin valloituksella (14,5 km).

Talkoolaiset poistavat vieraslajeja lapioilla. Teksti: Vapaaehtoiseksi?