Syyslomilla tapahtuu Pyhä-Luoston luontokeskus Naavassa

(Päivitetty 7.10.2019)

Syyslomaviikkoja 42 ja 43 vietetään luontokeskus Naavassa tapahtumien merkeissä. Lomaviikkojen maanantait 14. ja 21.10. aloitetaan klo 10 maksuttomilla näyttelyopastuksilla, joilla kuulet kansallispuiston historiasta ja luonnosta. Molempina maanantaipäivinä noin klo 10.30 on mahdollisuus osallistua opastetuille perheretkille, joilla suunnataan Naavasta Tiaislaavulle evästelemään (omat eväät matkaan). 

Kuva: Anna Satovuori.

Syyslomakauden päätapahtuma on ensimmäistä kertaa järjestettävä koko perheen Nuku yö luontokeskuksessa -tapahtuma. Torstai-iltana 17.10 olet tervetullut luontokeskukseen esimerkiksi katselemaan elokuvia, piirtämään sekä osallistumaan koko perheen seikkailupeliin läpi luontokeskuksen! Halukkaat voivat jäädä Naavaan yöksi. Café Loimu palvelee torstaina klo 20 saakka (keittiö 19.30 asti) ja perjantaina alkaen klo 8. Tutustu tapahtuman ohjelmaan tarkemmin tästä. Iltatapahtumiin voi osallistua myös jäämättä yöksi. Tapahtuma on maksuton.

Pyhän kyläyhdistys järjestää Naavan tiloissa Kyläkirppikset sunnuntaina 13. ja 20.10. klo 11-14. Ota käteistä mukaan ja tule tekemään löytöjä!

Lisätietoja tapahtumista saat luontokeskus Naavasta. Luontokeskus on avoinna myös syyslomien ajan päivittäin klo 10-17. Tervetuloa tutustumaan maksuttomaan näyttelyyn ja kysymään vinkkejä syysretkille kansallispuistoon!

 

Syksyn kuulumisia Pyhä-Luoston kansallispuistosta

(Päivitetty 23.9.2019)

Ukko-Luoston porrasremontti etenee, remontti on kuitenkin edelleen käynnissä eivätkä portaat ole käytössä. Tämän hetken tavoitteena on saada työt valmiiksi lokakuun aikana. Syksyn vaihtelevat sääolot saattavat kuitenkin hidastaa töiden etenemistä ja esimerkiksi aikainen lumentulo voi keskeyttää rakennustyöt ja siirtää portaiden avaamisen ensi keväälle. Toivotaan siis otollisia sääoloja loppusyksylle! Huipulle voi edelleen kulkea laskettelurinteiden juuresta lähtevää huoltotietä myöten sekä esimerkiksi Ukko-Luoston huippu -reittiä vastapäivään Tikkalaavun kautta.

Ukko-Luoston porrasremontti etenee syksyisissä maisemissa. Kuva: Anna Satovuori.

Pyhä-Luoston kansallispuiston lähikohde Kivitunturi sai aivan hiljattain oman sivunsa Luontoon.fi-sivustolle. Sieltä löydät kätevästi muun muassa reittikuvaukset ja saapumisohjeet sekä tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Kivitunturi sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Pyhä-Luostolta ja sopii siten hyvin päiväretkikohteeksi sulan maan aikana.

Pyhä-Luoston luontokeskus Naavan aukioloajat muuttuvat syys-lokakuun vaihteessa. 1.10.2019 alkaen olemme avoinna päivittäin klo 10-17. Asiakasneuvojamme tavoitat aukioloaikojen puitteissa myös puhelimitse ja sähköpostitse.

 

Ukko-Luoston portaita rakennetaan (Päivitetty 19.9.2019)

Pyhä-Luostolla uusitaan Ukko-Luoston portaat, jotka ovat koko kesäkauden 2019 pois käytöstä. Tämä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Ukko-Luoston huippu- reitille ja Luoston Vaellusluontopolulle. Tutustu siis ennen retkeä kyseisten reittien reittikuvauksiin. Ukko-Luoston portaille vaihtoehtoinen reitti huipulle kesällä 2019 kulkee laskettelurinteiden juurelta lähtevää huoltotietä myöten, laskettelurinteiden parkkipaikalta lähtien, joka on piirretty alla olevaan karttaan vihreällä.

Ukko-Luoston portaiden remontin väliaikainen reitti.

 

Kesäretkeilijän muistilista Pyhä-Luostolle 

Kokosimme tiiviin tietopaketin vaellusta tai lyhyempiä päiväretkiä Pyhä-Luoston kansallispuistoon tänä kesänä suunnitteleville.

Pyhän ja Luoston tunturikeskusten välillä liikennöi taas SkiBus, joka ajaa Rovaniemeltä Luoston kautta Pyhälle. Lisäksi alueella toimii useita taksiyrittäjiä. Autonkuljetuspalvelua ei toistaiseksi ole saatavilla. Tiesithän, että myös Kemijärven juna-asemalta on Pyhälle suora bussiyhteys, joten kansallispuistoon kannattaakin suunnata julkisilla!

Isokurun rajoitusvyöhyke ulottuu myös Uhriharjulle, pysyttelethän siis reitillä. Kuva: Anna Pakkanen.

Fiksu retkeilijä kunnioittaa luontoa ja muita kävijöitä

Mitä yhteistä on roskaamattomuudella, koiran kiinnipitämisellä ja polttopuiden säästeliäällä käytöllä? Kaikki kolme kuuluvat suojelualueen luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittavan kansallispuistokävijän tapoihin. Lue lisää viisaan retkeilijän vinkkejä tästä näppärästä muistilistasta. Muistathan myös kansallispuiston rajoitusvyöhykkeet

Tutustuthan etukäteen vesipisteiden sijaintiin. Sekä puiston kaksi talousvesikaivoa että luonnonvesipisteet on merkitty esimerkiksi kesäreittikarttaan.  

Tupavaraukset Eräluvat-verkkokaupasta

Pyhä-Luoston kansallispuiston vuokratupia voi nyt vuokrata myös omatoimisesti Eräluvat-verkkokaupasta. Vuokratupien lisäksi kansallispuistossa on kaksi autiotupaa sekä päivätupia. Huomioithan, että puiston päivätuvat ovat nimensä mukaisesti päiväkäyttöä varten. Pyhä-Luoston tuvista voit lukea lisää täältä.  

 

Toivotamme kaikille iloisia hetkiä ja upeita luontokokemuksia Pyhä-Luoston kansallispuistossa tänäkin kesänä. Luontokeskus Naava on auki vuoden jokaisena päivänä ja annamme retkeilyneuvontaa myös puhelimitse ja sähköpostitse. Lämpimästi tervetuloa!

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.