Korppivuoren historia näköalapaikkana

Korppivuori, joka kohoaa Puulan pinnasta noin 62 m, on ollut tunnettu näköalapaikka jo pitkään. Se sijaitsee Ison Paatsalon itärannalla ja sen laelta avautuu näkymät kahteen eri suuntaan. Vuoren laelle ei vie merkittyä reittiä.

Vuorelta avautuu näkymä järvelle. Järven ja vuoren välissä on mänty ja hieman alempana koivikko.

Korppivuoren kuuluisimpia kävijöitä ovat kirjailijat Anni Swan (1875 - 1958) ja Otto Manninen (1872 - 1950). Tämä kuuluisa aviopari teki vieraineen kesäretkiä Korppivuorelle 1900-luvun alussa. He soutivat vuorelle Rämiäisestä, jonka Kotavuoressa heillä oli kesäpaikka 1910-luvulta lähtien. Korppivuoren reissuilla saattoivat olla mukana mm. kirjailijat Juhani Siljo, Joel Lehtonen ja Aaro Hellaakoski.

Anni Swan teki elämäntyönsä lastenkirjailijana. Puulalla sijaitseva Iso Paatsalo on Swanin Kaarinan kesäloma -kirjan tapahtumapaikka.

Otto Manninen oli puolestaan kuuluisa kirjailija, runoilija ja kääntäjä, joka sai inspiraation runoihinsa Kotavuoresta. Manniselle Puula oli kotiseutua, sillä hän oli syntyisin Kangasniemeltä.

Eri sukupolvien muisteluita Kotavuoresta on koottu Antero Mannisen toimittamaan kirjaan: Kotavuoresta rakkaudella. Neljän sukupolven muistikuvia ja kirjeenvaihtoa kuuden sukupolven saarihuvilasta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 661. Pieksämäki 1997, s. 378.

Puulan "kiviset sienet"

Puulan järvimaisemassa riittää ihmeteltävää ns. raukeissa eli tatinmuotoisissa kiviharvinaisuuksissa. Nämä veden muovaamat taideteoksia muistuttavat kivet paljastuivat, kun vuosina 1831 - 1854 kaivettu Kissakosken kanava laski järven pintaa 2,5 metrillä. Myös Kyyveden pintaa on laskettu keinotekoisesti 1865 - 1870 noin 1,80 metriä. Suomessa raukkeja löytyy Puulan ja sen naapurijärven Suonteen lisäksi ainoastaan Kotkan edustalta ja Ahvenanmaalta.

Kivikkoisella rannalla on suuri siirtolohkare ja sienen muotoinen kivipylväs, raukki.

Raukit ovat kivilohkareita, joista vesi on tuhansien vuosien kuluessa syövyttänyt erikoisia kalliopylväitä. Kivilaji on porfyyristä granodioriittia, joka muistuttaa graniittia, mutta on sitä rakeisempaa.

Puulalla on useammassa kohteessa yhteensä noin satakunta raukkia. Osa niistä on nähtävissä järveltä ja osa vain maihin kiipeämällä. Parhaiten raukit ovat esillä Puulan itäsaaristossa ja Väisälänsaaren länsipuolella. Tunnetuin Puulan raukeista on Puulaveden luonnonsuojelualueella sijaitsevan Alttarisaaren sienimäinen Alttarikivi, joka näkyy hyvin järveltä käsin Soisalonselälle päin. Alttarikivi on merkitty Puula luontomatkailukarttaan, jonka nähtävyyksien numerointitiedot käyvät ilmi Puula-järvioppaasta.

Kyyveden komeat kivipaadet

Kyyveden luonnonsuojelualueella on puolestaan suuria jääkauden jälkeensä jättämiä siirtolohkareita. Hulkonselällä aivan Hulkonsaaren läheisyydessä järvestä kohoavat jyhkeät Kirkonkivi ja Hulkonkivi. Ne on merkitty Kyyveden luontomatkailukarttaan, jonka nähtävyyksien numerointitiedot käyvät ilmi Kyyvesi-järvioppaasta.