Retkeilyreitit ja polut

Punkaharjun luonnonkauniit maisemat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden vaihtelevan pituisille kävelyretkille. Laukansaaren tutkimuspuiston ja Kokonharjun alueella on kaksi merkittyä reittiä ja harjualueella kaksi reittiä. Lisäksi harjualueella on paljon maastossa hyvin erottuvia merkitsemättömiä polkuja.

Reittien lähtöpisteet

  • Kokonharjun polun, puulajireitin ja Hakin kierroksen lähtöpiste on tutkimuspuiston pysäköintipaikalla, joka sijaitsee valtatie 14:n pohjoispuolella. Lähtöpisteeseen löytää kääntymällä valtatie 14:ltä Tutkimuspuisto-viitan osoittamaan suuntaan. Lähtöpisteessä on pysäköintialue ja opastustaulut.
  • Harjualueen reitille voi lähteä joko Tuunaansaaresta, Lustosta tai harjualueen pysäköintipaikoilta. 

Kokonharjun polku, 3 km

Kokonharjun polku on 3 km pitkä ja kulkee Kokonharjun aarnialueen läpi. Polun varrella kasvaa Suomen pisimpiä puita. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa ja nousut ja laskut harjulle ovat jyrkkiä. Reitti on merkitty oranssein maalimerkein. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Kokonharjulla polku kulkee jyrkillä rinteillä, Kuva: Tiina Linsén

Puulajireitti, 5,3 km

Puulajireitti on 5,3 km ja se perehdyttää kävijän yli 30 puulajiin. Reitin varrella sijaitsee alueen vanhin, jo vuonna 1877 istutettu Montellin lehtikuusikko. Reitti on helppokulkuinen ja se seurailee alueella risteileviä sorateitä. Reitti on merkitty punaisin maalimerkein ja viitoin.

Hakin kierros, 7,7 km

Hakin kierros on 7,7 km ja kulkee tutkimuspuiston alueella. Sen varrella voi nähdä eri puulajeja ja hyvällä onnella saatat tavata myös reitin nimikkolinnun, pähkinähakin, joka viihtyy erityisesti tutkimuspuiston sembramänniköissä. Reitti on pääosin helppokulkuinen, suuria korkeuseroja ei ole ja se on kuljettavissa myös maastopyörällä. Reitti kulkee pääosin polkuja pitkin, mutta ajoittain se poikkeaa myös sorateille.  Reitti on merkitty sinisin maalimerkein ja viitoin.

Harjureitti, 4 km

Kuva: Anne Pyykönen

Harjureitti on 4 km ja  pääosin helppokulkuinen. Reitti kulkee kauniissa rantamaisemassa nousten välillä korkeille harjuille, josta voi ihastella Punkaharjun komeaa kansallismaisemaa. Harjuille nousemista helpottamassa ovat jykevät kiviportaat. Reitti on merkitty oranssein maalimerkein. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

  • Topeliuksen luontopolku (2,5 km) osa Harjureittiä. Valaistu polku on ikihonkien ja järvimaisemien ympäröimä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Esteetön reitti, 0,3 km

Esteetön reitti on 0,3 km ja sitä pitkin voi kulkea pyörätuolilla Kruunupuiston pysäköintialueelta Valkialammin näköalapaikalle. Reitti on merkitty oranssein maalimerkein. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Kuikon Salpa-polku, 0,7 km

Kuikon Salpa-polun juoksuhaudat ovat vaikuttavia. Kuva: Sanna-Kaisa Rautio

Kuikon Salpa-polku on 0,7 km. Valoisan männikön halki kulkevan polun varrella voi tutustua miehistökorsuun ja juoksuhautoihin. Reitti on helppokulkuinen ja se on merkitty oranssein maalimerkein. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. 

Hiihtoreitit

Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys ylläpitää Laukansaaressa kiertävää 7,5 km pitkää, niin kutsuttua Metlan lenkkiä sekä useita muita latuja Punkaharjun alueella. Metlan reitin varrella on Karjalankallion laavu, jossa voi nauttia eväät nuotion ääressä. Reiteillä voi hiihtää perinteisellä ja luistelutyylillä. Yhdistyksen ylläpitämä latukartta ja latukoneseuranta löytyvät yhdistyksen sivuilta (www.harjureitit.net).

Pyöräilyreitit

Pyöräily on sallittu teillä ja erikseen pyöräily-symbolein merkityillä reiteillä.

Retkikartta.fi: Punkaharju

Retkikohteen esite Pdf-tiedosto 1263 kt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.