Nauti meren läheisyydestä monin tavoin.

Patikointi

Retkeile luonnonkauniissa maisemassa, missä metsä kohtaa meren. Meren läheisyys on aistittavissa niin suojaisten metsien keskeltä näköalapaikoilta kuin tuulisilta merenrantakallioilta. Oivallisessa ja helpossa päiväretkikohteessa voit hetken tuntea karun ja kukoistavan ulkosaariston luonnon ja värikkään kulttuurihistorian. Tuli- ja levähdyspaikkoja on runsaasti, joten pujottelu metsäisen ja merenläheisen maaston välillä sujuu mukavasti lastenkin kanssa. Valmiita reittivaihtoehtoja on useita, kuten Vetokannaksen taival ja Telebergetin lenkki, jotka molemmat ovat melko helppokulkuisia.

Retkeilijöitä. Kuva: Johanna Hellman.

Lintujen tarkkailu

Seuraa lintujen jännittävää muuttoa yhdeltä Suomen parhaimmista tarkkailupaikoista. Porkkalan niemenkärki on vakiinnuttanut asemansa erityisesti merkittävänä arktisten lintujen ohimuuton havaintopaikkana. Suosituimmat tarkkailupaikat löytyvät Lähteelän eli ns. Sundsin lintutornilta, katselulavalta Haahka-retkeilypaikan vierestä sekä Pampskatanin kärjestä. Paikat ovat myös lähellä pysäköintialueita, joten kaukoputkea ei tarvitse kantaa pitkään. Porkkalan luonnon monimuotoisuus on rikasta ja siellä on runsas merilinnusto. Alueella pesii huomattavan paljon haahkoja, ja se toimii myös tärkeänä allien levähdyspaikkana.
 
Lintuharrastajien paratiisi. Kuva: Jari Kostet.

Purjehdus ja veneily

Suuntaa veneesi keula kohti Suomenlahden kapeinta kohtaa. Porkkala on hyvin lähellä pääkaupunkiseutua ja sinne saapuminen on helppoa suojaisaa, hyvin merkattua sisäväylää pitkin. Tutustu useiden eri saarten luontoon ja historiaan, kuten Träskön sisäjärveen ja linnoitusraunioihin tai Söderskärin upeisiin rantakallioihin ja -niittyihin.  Voit myös rantautua Porkkalanniemen venesatamaan ja kulkea mantereen vaihtelevia retkipolkuja.  
 
Purjehtijat ovat tervetulleita Porkkalaan. Kuva: Jari Kostet.

Muut aktiviteetit

 • Kalastus: Porkkalanniemi sopii hyvin myös kalastukseen. Syksyisin Porkkalanniemi on erityisesti tyrskykalastajien suosiossa.  Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia, mutta kelaongintaan ja viehekalastukseen pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi). Kalastonhoitomaksu oikeuttaa käyttämään yhtä vapaa ja viehettä. Muutoin kalastamiseen tarvitaan lisäksi kyseisen vesialueen omistajan kalastuslupa.
 • Melonta: Merimelonnan ystäville alue erinomainen kohde. Lue lisää turvallisesta melonnasta.
   
 • Nähtävyyksien katselu: Porkkalanniemellä on useita pronssikautisia hautakiviröykkiöitä ja rantavesistä löytyy vanhoja, jopa keskiaikaisia laivojen hylkyjä. Maisemia voi ihailla näköalapaikoilta ja lintutornista.
   
 • Retkiluistelu: Hyvä paikka retkiluisteluun, sillä tuuli puhaltaa usein lumen pois jään päältä. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
   
 • Sukeltaminen ja snorklaus: Suosittu sukelluskohde. Vaihtelevat pohjamuodot ja laivahylyt tarjoavat elämyksiä pinnan alla. Porkkalanniemen vesille on avattu uusi hylkypuisto, jossa sukeltajille on poijutettu neljä hylkyä. Lisätietoja (www. wreckpark.eu, englanniksi). Lue lisää turvallisesta sukelluksesta.
   
 • Uinti: Alueella ei ole virallisia uimarantoja, mutta vilvoittavaan veteen voi pulahtaa rantakalliolta. Hyvä uimataito on tarpeen.