Patikointi merkityllä reitillä

Jämäsvaaran alueella on rakennettuja retkeilyreittejä noin 15 km. Lisäksi maastossa risteilee vanhoja, merkitsemättömiä polkuja. Liikkuminen on luvallista myös merkittyjen reittien ulkopuolella.

Kaksi retkeilijää kävelemässä polulla lumisessa havumetsässä.

Kalastus

Jämäsvaaran alueella voi kalastaa kalastussäädösten mukaisesti.

Kalastonhoitomaksuun sisältyy uistelu yhdellä vavalla. Mikäli kalastuksessa käytetään useampia vapoja, tulee lunastaa Pohjois-Pohjanmaa - Kainuu vapalupa 5411 (eraluvat.fi).

Kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Melonta ja soutu

  • Kymmensylinen - Kalliojärvi -järviketju tarjoaa hyvät mahdollisuudet järvimelontaan. Kymmensyliseltä melontareitti jatkuu Nurmesjärvelle ja edelleen Ontojärvelle. 
  • Kymmensylisen länsipäässä n. 1 km Kuhmo - Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.
  • Jämäsjärven itäpäässä lähellä Loukkukankaan pysäköintialuetta on venevalkama. Rannassa on paljon Jämäsjärvellä kalastavien yksityisveneitä.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto maastossa: Alueella voi liikkua hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Moottorikelkkahuoltouria voi käyttää latupohjana.
  • Lumikenkäily: Kohteella on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Huomioi kuitenkin, että alueelle johtavia metsäautoteitä ei aina aurata talvisin.
  • Uinti: Jämäsjärven rannalla on muutamia hyviä hiekkarantaisia paikkoja uimiseen. Uinti on sallittua kaikissa Jämäsvaaran järvissä ja lammissa. Uit alueen vesissä omalla vastuulla.
  • Lintujen tarkkailu: Jämäsvaara on otollinen kohde lintuharrastajille, sillä luonnon pienipiirteisyydestä johtuen alueella tapaa niin metsien, soiden kuin vesistöjenkin linnustoa. Linnustoon kuuluu useita uhanalaisia ja salomaisuutta ilmentäviä lajeja, kuten kuukkeli ja palokärki.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Jämäsvaaralta on komeat näkymät Jämäsjärvelle. Vastaavasti järveltä ja soilta voi ihailla vaarojen jylhiä kalliorinteitä. Nähtävää tarjoavat myös komeat kilpikaarnaiset aihkit ja hopeakylkiset kelot sekä jättimäiset haavat.
  • Luontokeskukseen tutustuminen: Kuhmon luontokeskus Petola lähellä Kuhmon taajamaa toimii kaikkien eteläisen Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden luontokeskuksena.
  • Ryhmäopastukseen osallistuminen maastossa: Koululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta ja -opetusta varten saa lisätietoja Luontoa lukemaan, elämysten kautta oppimaan -sivuilta sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta. Jämäsvaaralla ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä.
  • Metsästys: Jämäsvaaran alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen nro 5619 Etelä-Kuhmo. Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).
  • Marjastus ja sienestys: Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy lakkaa ja karpaloa. Jämäsvaara tunnetaan myös hyvistä sienipaikoistaan.

Maapuun vieressä sammalikolla kasvaa sieniä joiden seassa on puolukan ja mustikan varpuja.