Patikointi Erävaellus Melonta Veneily Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontokeskukseen tutustuminen Hiihto maastossa Kalastus Osallistuminen ryhmäopastukseen Metsästys Marjastus ja sienestys Lumikenkäily

Kävellä merkityllä reitillä

Jämäsvaaran alueella on rakennettuja retkeilyreittejä noin 15 km. Vanhat pitkokset on osittain purettu pois. Siksi reitti toimii ns. saapasreittinä, mikä kannattaa huomioida retkivarustuksessa. Lisäksi maastossa risteilee vanhoja, merkitsemättömiä polkuja. Liikkuminen on luvallista myös merkittyjen reittien ulkopuolella.

Hiihtää maastossa

  • Alueella voi liikkua myös hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Moottorikelkkahuoltouria voi käyttää latupohjana.

Liikkua lumikengillä

Kohteella on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Huomioi kuitenkin, että alueelle johtavia metsäautoteitä ei aina aurata talvisin.

Meloa ja soutaa

  • Kalliojärvi - Katajajärven -järviketju tarjoaa hyvät mahdollisuudet järvimelontaan.
  • Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.
  • Kymmensylisenjärven länsipäässä n. 1 km Kuhmo - Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka
  • Jämäsjärven itäpäässä on venevalkama, joka palvelee lähinnä Jämäsjärvellä liikkuvia kalastajia.

Uida

Jämäsjärven rannalla on muutamia hyviä hiekkarantaisia paikkoja uimiseen. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.

Jämäsjärveltä löytyy myös hyviä uintipaikkoja. © Tuula Heikkinen

Tarkkailla lintuja

Jämäsvaara on otollinen kohde lintuharrastajille, sillä luonnon pienipiirteisyydestä johtuen alueella tapaa niin metsien, soiden kuin vesistöjenkin linnustoa. Linnustoon kuuluu useita uhanalaisia ja salomaisuutta ilmentäviä lajeja, kuten kuukkeli ja palokärki.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Jämäsvaaralta aukeavat komeat näkymät Jämäsjärvelle. Vastaavasti järveltä ja soilta voi ihailla vaarojen jylhiä kalliorinteitä. Nähtävää tarjoavat myös komeat kilpikaarnaiset aihkit ja hopeakylkiset kelot.

Tutustua luontokeskukseen

Kuhmon luontokeskus Petola lähellä Kuhmon taajamaa toimii kaikkien eteläisen Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden luontokeskuksena.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Koululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta ja -opetusta varten saa lisätietoja Luontoa lukemaan, elämysten kautta oppimaan -sivuilta sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta. Jämäsvaaralla ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä.

Kalastaa

Jämäsvaaran alueella voi kalastaa kalastussäädösten mukaisesti.

  • Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi)
  • Viehe-, verkko-, atrainkalastusta sekä ravustusta varten tulee suorittaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)

Kalastonhoitomaksuun sisältyy uistelu yhdellä vavalla. Mikäli kalastuksessa käytetään useampia vapoja, tulee lunastaa Pohjois-Pohjanmaa - Kainuu vapalupa 5411 (www.eraluvat.fi).

Kalastuslupia voi ostaa Kuhmon luontokeskus Petolasta ja Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Jämäsvaaran alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen nro 5619 Etelä-Kuhmo. Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy lakkaa ja karpaloa. Jämäsvaara tunnetaan myös hyvistä sienipaikoistaan.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).