Retkeilyreitit ja polut

Hämeenkankaalla on useiden kymmenien kilometrien pituinen symbolein maastoon merkittyjen reittien verkosto. Reitit kulkevat sekä poluilla että hiekkateillä ja ovat vaativuudeltaan joko helppoja (sininen ympyrä) tai keskivaikeita (punainen neliö). Jos et omaa hyvää aluetuntemusta, Hämeenkankaalla ei kannata liikkua ilman kunnollista karttaa.

Hämeenkankaan reitit houkuttelevat virkistäytymään. Kuva: Terttu Konttinen

Reittien lähtöpisteet

Kesäiselle patikkaretkelle on kätevintä lähteä matkaan Jämikeskukselta tai Kuninkaanlähteen pysäköintialueelta. Hiihtolatujen lähtöpisteet sijaitsevat edellisten lisäksi myös Viidentienlaavulla ja varuskunnan eteläpuolella.

Luontopolut

Hämeenkankaan alueen luontopolku on merkitty maastoon käpy-symbolilla. Jos et omaa hyvää aluetuntemusta, Hämeenkankaalla ei kannata liikkua ilman kunnollista karttaa.

 • Harjuluontopolku, 4,5 km, esittelee Hämeenkankaan eri käyttömuotoja sekä alueen luontoa ja historiaa. Lähtöpaikka on Jämikeskus. Luontopolku kiertää Soininharjun upeissa maisemissa. Polku on pääsääntöisesti helppokulkuinen ja sen voi kulkea lenkkitossuilla. Matkan varrella on jonkin verran korkeuseroja. Polulta erkanee retkipolku Koivistonvadille. Lataa reittiesite (www.outdoorssatakunta.fi)
  • Palvelut: Jämi-Jukolan laavu ja Niinikota.
  • Nähtävyydet: Niiniharjun lehto - metsälehmusmetsikkö on jäänne jääkauden jälkeisestä lämpökaudesta, Soininharju - Hämeenkankaan korkein kohta.
  • Niinikota soveltuu liikuntaesteisille.

Rengasreitit

Hämeenkankaan alueella kiertelee kattava symbolein maastoon merkittyjen polkujen verkosto. Seuraavana on mainittu esimerkki siitä, millaisia rengasreittejä poluista on mahdollisuus muodostaa.

 • Koivistonkierros, 4,5 km. Reitti lähtee Niinikodalta kulkien ensin Niiniharjun päällystän mäntyvaltaisissa harjumetsissä kohti Koivistonvatia palatakseen takaisin pitkin harjun pohjoisrinnettä. Retkipolku on yhdistettävissä Harjuluontopolkuun. Lataa reittiesite (www.outdoorssatakunta.fi)
  • Palvelut: Aloitus- ja lopetuspisteenä Niinikota. Koivistonvadin keittokatos ja telttailualue, Leirikoululaavu, kuivakäymälä Koivistonvadilla, lähde/kaivo.
  • Nähtävyydet: Niiniharjun lehto – metsälehmusmetsikkö on jäänne jääkauden jälkeisestä lämpökaudesta, Koivistonvati – koko Hämeenkankaan alueen kookkain suppa.
  • Niinikota soveltuu liikuntaesteisille.

Muut reitit

Hämeenkankaalta löytyy sopivia symbolein maastoon merkittyjä reittejä niin ratsastukseen, sauvakävelyyn kuin juoksuunkin.

Hiihtoreitit

Hämeenkankaan alueella on latuverkostoa  (www.jamijarvi.fi)  yhteensä noin reilut 100 kilometriä. Laduilta löytyy vaihtelua helposta vaativaan ja ne ovat hiihdettävissä sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotavalla. Osa laduista on valaistu. Ladut keskittyvät Jämikeskuksen ympäristöön, Viidentienristeyksen alueelle sekä Kuninkaanlähteelle ja ne ovat yhteydessä toisiinsa. Laduilta on myös yhteys Kankaanpäähän tai Niinisalosta lähtevää perinteistä Pirkan hiihdon (www.pirkankierros.fi) uraa pitkin aina Tampereelle saakka. Viidentien risteyksestä löytyy koiran kanssa hiihtämiseen soveltuva ura.

Jämikeskuksessa hiihtokausi jatkuu lumien sulettuakin: Jämin Lumimaailmassa voi hiihtää ja harrastaa muitakin talvisia lajeja ympäri vuoden. Hiihtosesonkina Hämeenkankaalla toimii myös laskettelurinne.

Pyöräilyreitit

Hämeenkankaalla risteää kaksi valtakunnallista pyöräilyreittiä: etelä-pohjoissuuntainen reitti 44 sekä itä-länsi-suuntainen reitti 23. Reitit näkyvät Fillari GT2 -kartassa. Paikallinen symbolein maastoon merkitty pyöräilyreitti kulkee Pirkan uraa pitkin Jämikeskuksesta Kuninkaanlähteelle.

Retkikartta.fi: Hämeenkangas

Retkikohteen esite, kesä

Pdf-tiedosto 1,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteen esite, talvi

Pdf-tiedosto 1,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.