Juomavesi

Retkeilijä tarvitsee riittävästi puhdasta vettä

Retkillä on tärkeätä nauttia paljon juotavaa. Ilman riittävää nestetankkausta ei jaksa liikkua, ja pahimmillaan liian vähäinen juominen johtaa nestehukkaan, joka voi olla terveydelle vaarallista.

Tyttö juo mukista kodan edustalla.

Normaali nestetarve aikuisella on noin 2,5 litraa vuorokaudessa. Tavallisesti saamme noin yhden litran ruoan mukana ja 1,5 litraa juomalla. Kuuma ilma ja raskas liikunta lisäävät nestetarvetta. Vaelluksella päivittäinen tarve voi nousta huomattavasti suuremmaksi.

Kun olo tuntuu janoiselta ja suu kuivaa, kärsit jo nestehukasta. Juo siis aamusta alkaen säännöllisesti ruokailujen yhteydessä ja välissä. Kuumalla kelillä kannattaa ottaa pieni vesitilkka aina 10–15 minuutin välein. Pidä vesipullo aina käden ulottuvilla, jotta tulet juoneeksi automaattisesti. Kun juominen on rutiini, se ei unohdu eikä nestehukka pääse yllättämään.

Nestehukan yleisimpiä oireita ovat jano, väsymys, paha olo, päänsärky, lihaskrampit sekä virtsan tumma väri ja vähentynyt virtsaneritys.

Huolehdi riittävästä juomisesta myös kylmällä kelillä. Talvella veden sulattaminen lumesta on hankalaa, joten helposti tulee juotua liian vähän. Lämpimissä vaatteissa liikkuminen haihduttaa paljon nestettä, joten vähennä vaatteita liikkuessasi. Talvella juomat pidetään termospullossa, jotta ne eivät jäädy. Talvella retkeilijä tarvitsee vähintään yhden litran lämmintä juomaa vuorokaudessa. Kylmän veden juominen kuluttaa energiaa ja jäähdyttää elimistöä.

Retkillä juomat kannetaan yleensä mukana juoma- tai termospullossa. Pullon tulee olla täytettäessä puhdas, jotta mahdolliset bakteerit eivät pääse lisääntymään. Huuhtele juomapullo aina täytettäessä ja pese päivittäin.

Juomavesi säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä. Vesi säilyy juomakelpoisena astiassa 3–5 vuorokautta. Pakkaa pidemmälle retkelle mukaan myös ylimääräinen metallinen vesipullo. Tällöin voit keittää kerralla kaiken ruoanvalmistuksessa ja tiskauksessa tarvittavan kuuman veden ja säilöä pulloon myöhempää käyttöä varten.

Retkeilijän vesivinkkejä

  • Säilytä vesi aina puhtaassa astiassa
  • Selvitä etukäteen, mistä saat retkellä juomakelpoista vettä. Luontoon.fi -retkikohteiden sivuilta löydät tiedot juomavedestä. Etsi lähteitä alueen maasto- tai ulkoilukartasta.
  • Käytä kaivoja, joiden vedenlaatu on tutkimuksissa todettu hyväksi. Tutkimustulos pitää olla nähtävissä kaivon läheisyydessä.
  • Käytä lähdevettä mieluummin kuin pintavettä.
  • Älä juo vettä, joka haisee tai maistuu oudolta.
  • Jos olet epävarma veden laadusta, desinfioi se tableteilla tai keitä vettä 5 minuuttia, jotta mahdolliset mikrobit kuolevat.
  • Tarkista, että vesilähteessä ei ole kuolleita eläimiä tai ulostetta.
  • Varaa mukaan vedensuodattimia tai suodatinpusseja, joilla saat roskat pois.
  • Älä käytä sinilevää sisältävää vettä edes keitettynä.
  • Etsi talvella vettä virtaavista paikoista. Sulattamalla ja keittämällä lunta tai jäätä saa juomakelpoista vettä, vaikka siitä puuttuukin tärkeitä hivenaineita. Ota lunta puhtaasta paikasta.
  • Luonnonvesien käyttö juomavetenä on omalla vastuulla. Etelä-Suomessa ja asutuskeskusten lähistöllä vettä ei yleensä voi ottaa suoraan pintavesistä, sillä asutus, maatalous ja teollisuus ovat heikentäneet pintavesien laatua.
  • Peseydy ja tiskaa retkellä niin, ettet pilaa retkeilymaastosi vesistöjä.
  • Älä tiskaa astioita suoraan vesistössä. Ota tiski- ja pesuvedet astiaan, ja imeytä ne pesun jälkeen maahan.
  • Älä tiskaa, peseydy tai imeytä pesuvesiä kaivolla. Näin estät kaivon pilaantumisen.
  • Valitse biohajoava tiskiaine, shampoo ja saippua.

Lue lisää

Huomioi hygienia

Ethän pese käsiä tai astioita tupien juomavesiämpäreissä tai vedenottopaikoissa. Ethän myöskään täytä juomapulloasi suoraan juomavesiämpärin päällä.