Retkelle Ruotsiin - Turvallisuus

Yleistä sääolosuhteista

Ylhäällä tunturissa sää saattaa vaihtua äkillisesti ja rajusti sekä kesällä että talvella. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin päivä voi hetkessä muuttua rankkasateeksi ja kesälläkin tiheäksi lumisateeksi tai paksuksi sumuksi.

Pohjois-Ruotsissa Kölivuoret vaikuttavat suuresti sademääriin. Esim. Sarekin kansallispuistossa voi vuotuinen sademäärä olla 2 000 mm. Parituntinen rankkasade muuttaa pienenkin puron yli polvien ulottuvaksi rajuksi koskeksi. Lue lisää vesistön ylityksistä.

Talvella avotunturin tuulessa silmät on suojattava laskettelulasein ilmassa kiitäviltä jääkiteiltä. Viiman jäähdyttävää vaikutusta ei liioin pidä vähätellä. Hypotermian vaara on aina olemassa.

Lumivyöryt

Paikoitellen on olemassa salakavala lumivyöryn vaara, joka täytyy ottaa huomioon myös kesällä. Ota selvää lumivyöryriskistä alueen lumivyöryennusteista. Lisäksi tunturiasemien henkilökunnalta kannattaa tiedustella paikallisista olosuhteista. Tietoja lumivyöryistä voi myös kysellä muilta paikallistuntemuksen omaavilta ja lähistöllä olevista majoitusliikkeistä.

Lue lisää

Sumu ja lumisade

Raivoava lumimyrsky voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos ei ole mahdollisuutta päästä suojaan esim. tupaan. Myös lumeen kaivautuminen tarjoaa suojaa, mutta sekään ei ole aina mahdollista. Ruotsin tuntureilla on monen tuvan lähimaastossa nuolilla varustettu viittarivi (fångstarmar), joka ohjaa vahingossa ohi meneviä retkeilijöitä tuvalle.

Tiheässä, läpinäkymättömässä sumussa voi eksyä, vaikka seuraisikin merkittyä reittiä. Jos talvella avotunturissa ei seuraa merkittyjä reittejä ja yhtäkkiä tulee lumimyräkkä tai tiheä sumu, voi paikantaminen olla erittäin hankalaa, kun maastonmuotoja ei erota kaiken ollessa valkoista. Silloin riski eksyä on erittäin suuri. GPS-laiteella on mahdollista paikantaa sijaintinsa tarkasti, mutta erityisesti vanhemmilla GPS-laitteilla signaali voi olla heikko sään, tiheän kuusikon tai muun syyn takia. GPS-laitteella tulee olla näköyhteys taivaalle. Lue lisää GPS-laitteiden käytöstä.

Jäätiköillä voi syntyä erityisen vaarallisia tilanteita tiheässä sumussa tai lumisateella, jolloin mahdolliset railot eivät näy. Jos aikoo liikkua jäätiköllä, pitää sitä varten olla tarvittavat taidot ja varusteet. Ruotsin jäätiköillä järjestetään jäätikkövaelluskursseja, joilla opetetaan liikkumaan jäätiköillä turvallisesti.

Matkapuhelimen kuuluvuus

Tunturialueilla on harvoin matkapuhelimella kuuluvuutta, mutta onneksi tuntureilla on hätäpuhelimia, joiden sijainti on merkitty mm. Fjällkartan-sarjan karttoihin. Yleinen hätänumero on 112 kuten Suomessakin.

Reitti-ilmoitus

Reitti-ilmoitus voi pelastaa hengen. Reitti-ilmoitus on tarpeen jättää ainakin omaisille. Ilmoituksesta pitää käydä ilmi seurueeseen kuuluvien nimet, retken alkamisajankohta, reitti pääkohdin, arvioitu paluuaika sekä varustus. Retken päätyttyä pitää muistaa ilmoittautua reitti-ilmoituksen vastaanottajalle. Samoin reitti-ilmoituksen vastaanottajalle on kerrottava, jos retken aikana tulee muutoksia reittiin tai retken kestoon. Tupien vieraskirjoihin kannattaa myös kirjoittaa seuraava kohde.

Reitti-ilmoitus voi pelastaa hengen. Kuva: Tage Lampén

Varusteet

Ruotsissa retkeilyyn soveltuvat yleisesti ottaen samat varusteet kuin Suomessakin. Kuitenkin vaatetuksen tuulenpitävyyteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Vaelluskengät ja säärystimet toimivat huomattavasti paremmin kuin kumisaappaat Ruotsin tunturialueella. Vaellussauva(t) ja kahluutossut ovat välttämättömät, kun kahlataan jäätikköpurojen vuolaassa, harmaassa vedessä. Sauva on otettava mukaan etukäteen, sillä puuttomalla alueella sauvoja ei ole saatavissa. Talvivaelluksella on kestävä lumilapio välttämätön mahdollisen hätäsuojan tai lumiluolan kaivamiseksi. Hyvä turvavaruste on myös lumisäkki. Lumisäkin tulee olla niin suuri, että pieni ryhmä voi ryömiä sen sisään kovassa myräkässä.

Vaellussauva ja kahluutossut ovat välttämättömät varusteet, kun kahlataan jäätikköpurojen vedessä. Kuva: Tage LampénTunturialueilla on yleensä kantava hanki, minkä takia pitkiä ja leveitä metsäsuksia ei kannata varata mukaan. Niiden sijaan soveltuvat teräsreunoilla varustetut retkisukset, joissa on siteet, joihin sopivat tukevat nahkakengät. Kengät tukevat nilkkoja huomattavasti paremmin kuin kumisaappaat, mistä on erityisesti hyötyä rinteessä liikuttaessa. Nousukarvoista on suuri apu pitkissä jyrkissä nousuissa, varsinkin ahkion kanssa. Niistä voi myös olla hyötyä jyrkissä alamäissä. Tasaisella ne kannattaa ottaa pois, sillä niiden luisto on kuin hiihtäisi hiekkapaperin päällä.

Lue lisää Ruotsin olosuhteista