Retkeilyreitit ja polut

Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja sen lähialueella on merkittyjä polkuja yli 20 km.

Pyhä-Häkin reiteillä pääsee ikimetsään. Kuva: Risto Pynnönen

Reittien lähtöpisteet

 • Kansallispuiston polut alkavat kansallispuiston opastuspisteeltä Saarijärvi - Viitasaari tien varresta.
 • Kansallispuiston halki kulkevalle Keski-Suomen maakuntauralle sopivia lähtöpaikkoja on esim. Saarijärven Heramäen kuntorata ja Kannonkosken Ilomäentien ja Haarajärven risteys, jossa pysäköidään tien varteen.

Rengasreitit

 • Riihinevan polku: Riihinevan polku on 1,4 km mittainen. Se on merkitty maastoon vihreillä maalitäplillä.
 • Mastomäen polku: Aarniometsässä kulkeva Mastomäen polku on 3,2 km mittainen. Se on merkitty maastoon oransseilla maalitäplillä. Polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa reilu tunti.
  • Lähtöpaikka: Kansallispuiston opastuspiste ja pysäköintialue.
  • Nähtävää: Iso puu ja Mastomäen ikimetsät.
  • Palvelut: Kansallispuiston opastuspiste ja kaivo.
 • Kotajärven polku: Polku on merkitty maastoon punaisin maalitäplin. Kotajärven 6,5 km mittainen polku kulkee osin samaa reittiä Mastomäen polun kanssa. Kierrokseen on hyvä varata aikaa noin 2,5 tuntia.
 • Tulijärven polku (17 km) on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Polku kulkee osittain samaa reittiä Kotajärven polun kanssa ja osittain puistoa ympäröivässä talousmetsässä. Kierroksen varrella voi yöpyä Tulijärven laavulla (Saarijärven kaupunki) tai Poika-ahon vuokratuvassa.

Tulijärven polulla. Kuva: Maija Mikkola

Muut reitit

 • Keski-Suomen maakuntaura: Puiston halki kulkee sinisin maalipilkuin merkitty vaellusreitti, Keski-Suomen maakuntaura. Maakuntauraa on Keski-Suomessa n. 400 km. Reittiä ei kuitenkaan ole ylläpidetty ja se on joiltakin osin maastosta lähes kadonnut. Reitti on kuljettavissa Saarijärven Heramäen kuntoradalta (27 km) Pyhä-Häkkiin ja edelleen Kannonkoskelle Haarajärven ja Ilomäentien risteykseen (30 km). Pyhä-Häkki - Kannonkoski välin sillat on kunnostettu tarpeen mukaan, mutta reitin merkintä on osin puutteellinen. Maakuntauran ylläpidosta kansallispuiston ulkopuolella vastaa Saarijärven kaupunki (www.saarijarvi.fi) ja Kannonkosken kunta (www.kannonkoski.fi).

Hiihtoreitit

Talvisin kansallispuistossa voi hiihtää Saarijärven kaupungin (www.saarijarvi.fi) ja Kannonkosken kunnan (www.kannonkoski.fi) ylläpitämillä laduilla. Ladut ovat valaisemattomia retkilatuja perinteiseen hiihtoon. Puistossa lähtöpaikkana on kansallispuiston pysäköintialue. Saarijärven kaupungin ylläpitämät ladut ajetaan lumitilanteen mukaan tammikuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Ladut kunnostetaan viikonlopuiksi. Saarijärven laduista on tehty maksuton latukartta, jota voi kysellä Saarijärven kaupungintoimistosta.

 • Saarijärven suuntaan:
  • Kansallispuiston pysäköintialueelta latu kulkee 1, 5 km Kotajärven keittokatokselle. Kotajärveltä voi hiihtää puiston ulkopuolelle, etelään Saarijärven Heramäen kuntoradalle, jonne matkaa kertyy 27 km . Tätä latuosuutta ylläpitää Saarijärven kaupunki. Latutilannetta voi tiedustella Erkki Kuorelahdelta, puh. 014 459 8295 tai 044 459 8295 ja Saarijärven latuinfosta (www.saarijarvi.fi).
 • Kannonkosken suuntaan:
  • Kotajärven keittokatokselta on pohjoiseen Kannonkoskelle latu, jonka pituus on 30 km . Latu kunnostetaan paksun lumen aikaan kevättalvisin. Kannonkosken suuntaan kulkevaa latua ylläpitää Kannonkosken kunta. Latutilannetta voi tiedustella Kannonkosken kunnan teknisestä toimesta, puh. 014 459 6111 (vaihde).

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 1,5 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.