Retkeilyreitit ja polut

Selkä-Sarven luontopolku Ailinpietille, 1 km/suunta 

Luontopolku

Kulkuaika 0,51 tuntia. Kuljettavissa ympäri vuoden
Vaativuusluokka: Helppo reitti Helppo

Niityillä kukkii ahomansikka, hakamailla puna-ailakki. Ruohokanukka koristaa maisemaa keväästä syksyyn. Selkä-Sarven luontopolku kutsuu tutustumaan saaren luontoon ja kulttuuriin. Polku johtaa saaren pohjoispään retkisatamasta eteläpään vanhaan kalastajakylään, jossa sijaitsee muun muassa entisöity Ailinpietin kämppä.

 

Retkeilijöitä Selkä-Sarvessa. Kuva: Sini Salmirinne

Lähtöpiste
Selkä-Sarven pohjoispään retkisatama. 
Koordinaatit: 65°36,9' 24°12,0'.

Retkeilyrakenteet
Reitin lähtöpisteessä Selkä-Sarven satamassa on infotaulu, tulentekopaikka, grillikota, käymälä ja sauna. Luontopolulla on osan matkaa pitkospuut, osan matkaa polku on peitetty katajahakkeella. Polun varrella on penkki. Polun eteläpäässä Ailinpietin kalastustukikohdassa on autiotupa ja vuokratupa.

Nähtävää
Polulla voi tutustua maankohoamisen ja meren muovaamaan saaristomaisemaan. Polun varrella kasvaa muun muassa terttualpi, meri- ja lehtovirmajuuri, rantatädyke ja rantakukka. Tarkkasilmäinen voi havaita maassa myös käärmeenkielen. Alueen vanhasta kulttuurista kertovat muun muassa kiveen hakattu aurinkokello ja saaren eteläpään Ailinpietin kalastustukikohta. Lue lisää Ailinpietistä

Selkä-Sarvi. Kuva: Johanna Kantanen

Reittiselostus
Ei reittimerkintää. Luontopolku kulkee Selkä-Sarven läpi saaren pohjoispään retkisatamasta eteläpäässä sijaitsevaan vanhaan Ailinpietin kalastustukikohtaan.
 

Vedenalainen luontopolku, noin 0,5 km 

Laitesukellus Luontopolku

Kulkuaika 11,5 tuntia. Kuljettavissa kesäisin
Vaativuusluokka: Helppo reitti Helppo

Metsähallituksen järjestyksessään toinen vedenalainen luontopolku sijaitsee Perämeren kansallispuistossa Maa-Sarven luoteiskulmassa Selkä-Sarven saaristossa. Polku on tarkoitettu sukeltajille, jotka ovat kiinnostuneet Perämeren vedenalaisesta luonnosta, kulttuurista ja meribiologien työstä tai haluavat vain vaihtelua perinteiseen sukeltamiseen. 

 

Perämeren vedenalainen luontopolku on Suomen toinen. Kuva: Essi Keskinen

Lähtöpiste
Poiju Maa-Sarven edustalla Selkä-Sarven pohjoispään sataman läheisyydessä.  Koordinaatit: 65°37,303' 24°11,522 (vedenalaisen luontopolun aloituspoiju), 65°36,9' 24°12,0' (Selkä-Sarven pohjoispään satama).

Nähtävää
Alueen luonto edustaa tyypillistä Perämeren vedenalaista maailmaa - pehmeän pohjan simpukkayhteisöjä, putkilokasviniittyjä ja kivikkoja, joilla kasvaa vesisammalia. Putkilokasveilta voi löytää myös kotiloita ja polyyppeja.

Reittiselostus  
Maa-Sarven lounaispuolella on poiju, johon vedenalaisen luontopolun kävijä voi kiinnittää veneen. Ankkurointi on ehdottomasti kielletty. Kiinnittymispoijusta pienen matkan päässä on polun aloituspoiju, joka on merkitty START-kyltillä. Veneeltä uidaan pintaa pitkin aloituspoijulle. Aloituspoijulta laskeudutaan noin kuuden metrin syvyyteen vedenalaisen luontopolun alkuun.

Polku on merkitty yhtenäisellä köydellä, joten siltä ei voi eksyä huononkaan näkyvyyden aikana. Polun varrella on betonilaattoja, joihin on kiinnitetty opastekylttejä 4,5 - 1 metrin syvyyteen. Kylteissä esitellään alueen vedenalaista luontoa, kasvillisuutta ja eläimistöä sekä kerrotaan hylyistä. Lisäksi sukeltaja pääsee kokeilemaan tutkimussukeltajan käyttämiä välineitä. Polku tekee noin puolen kilometrin lenkin ja palaa takaisin aloituspoijulle, jonka köyttä pitkin on helppo nousta pinnalle.

 

Veneidenkiinnityspoiju. Kuva: Essi Keskinen

Retkeilyrakenteet
Vedenalaisen luontopolun lähtöpiste on merkitty poijulla. Polku on merkitty köydellä. Polun varrella on opastekylttejä.

Huomioitavaa
Vedenalainen luontopolku on tarkoitettu laitesukeltajille. 

Perämeren kansallispuiston kartta

Perämeren kansallispuiston kartta © Metsähallitus

Asiakaspalvelu

Liminganlahden luontokeskus
Puh. 0206 39 6059
liminganlahti(at)metsa.fi

Reittien lähtöpisteet

Selkä-Sarven pohjoispään retkisatama

  • Selkä-Sarven luontopolku Ailinpietille 1 km
  • Vedenalainen luontopolku 0,5 km

Perämeren yhteistyöyritysten palvelut

Perämeren yhteistyötahot tarjoavat opastettuja retkiä, majoitusta ja ruokapalveluita. Heiltä saa myös kuljetuspalveluita.

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Retkikohteen esite

Perämeren kansallispuiston esite

Pdf-tiedosto 1,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.