Ohjeita Oulangalla liikkumiseen

Oleellisemmat kohdat voit lukea Oulangan järjestyssäännöistä (julkaisut.metsa.fi).

Jos liikut Oulangalla talvella, ota huomioon, että virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven. Ole varovainen joen jäällä liikkuessasi.
 

Oulangan kansallispuistossa on

sallittua

 • liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen lukuun ottamatta Korvasvaaran, ja Juuman vuomien rajoitusosia sekä rajavyöhykettä. Juuman vuomilla liikkuminen on sallittua ainoastaan poluilla 1.4.-31.12. välisenä aikana.
 • marjojen ja ruokasienten poimiminen elleivät liikkumisrajoitukset sitä estä
 • pilkkiminen ja onkiminen alueen järvissä ja lammissa, Pesosjärven valuma-aluetta lukuun ottamatta. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Lue lisää kalastuksesta Oulangalla.
 • dronen tai ilmailualuksen lennättäminen vaatii luvan

rajoitettua

 • avotulen teko ja leiriytyminen, jotka ovat sallittu vain niitä varten osoitetuilla paikoilla.
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaisia lupia ovat mm. tutkimusluvat ja suurten tapahtumien luvat.
  • Metsähallitus on laatinut erillisen ohjeen ja lomakkeen (www.metsa.fi) näiden lupien hakua varten.
 • maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan tarkoitukseen parhaiten soveltuvalla  Karhunkierros-reitin osuudella Oulangan luontokeskus - Taivalköngäs (9 km). Pyöräily on sallittu yleisillä teillä. ​
 • virtavesissä kalastukseen vaaditaan kalastonhoitomaksun lisäksi erillinen kalastuslupa Oulankajoki 5572 (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Kysy lisää vapaluvista Oulangan asiakaspalvelusta.

kiellettyä

 • avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana
  • Avotulen teko on kielletty aina sekä merkityillä tulentekopaikoilla että maanomistajan luvalla, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen sekä maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen sekä niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • poimia puussa kasvavia kääpiä
 • ratsastus muualla kuin kansallispuiston teillä
 • kalastus Pesosjärven rajoitusosalla.

Ennakkovarustautuminen

Ennakkotietojen hankkiminen mm. majoituksesta, retkieväiden täydentämisestä, peseytymisestä, säästä tai retkeilysesongista ei paina rinkassa!

Vuodenajat

 • Kuusamossa ruska alkaa tavallisesti syyskuun puolessa välissä ja kestää lokakuun alkuun, jolloin ensimmäiset kovat pakkaset irrottavat lehdet puista.
 • Talvi on Koillismaalla ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille.
 • Lumipeite tulee vuosittain yleensä lokakuun puolen välin tienoilla, ja lunta kertyy talven aikana keskimäärin 85 cm. Kovimmiksi pakkaslukemiksi on Kiutakönkäällä mitattu -46 °C.
 • Kevät saapuu yleensä Koillismaalle huhtikuun viimeisellä viikolla päivien pidentyessä.
 • Kevättulva alkaa yleensä toukokuun puolessa välissä ja tulvaveden lasku kestää neidonkengän kukinta-aikaan saakka eli kesäkuun alkuun.
 • Kesä alkaa yleensä vasta kesäkuun keskivälin tienoilla, kun routa on sulanut ja maa lämmennyt.

Talviretkeily Oulangalla

Sääolosuhteet 

Talvi on Kuusamossa ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille. On myös hyvä pitää mielessä, että sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti Etelä-Suomeen verrattuna. Pohjoisen talvi kestää keskimäärin 6 kuukautta ja huhtikuu sekä joskus jopa toukokuu lasketaan talvikuukausiksi paksun lumipeitteen sekä pakkasasteiden vuoksi.

Lumipeite (fmi.fi) tulee vuosittain yleensä lokakuun puolen välin tienoilla, ja lunta kertyy talven aikana keskimäärin 85 cm. Kovimmiksi pakkaslukemiksi (fmi.fi) on Kiutakönkäällä mitattu -46 °C.

Kevät saapuu yleensä Kuusamoon huhtikuun viimeisellä viikolla päivien pidentyessä, mutta ei ole tavatonta, että polut ovat lumen peitossa vielä kesäkuussa.

Tutustu etukäteen

On tärkeää perehtyä retkikohteeseen jo ennalta ja valmistaudut retkelle huolella. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttavat retken onnistumisessa. Rukatunturi-Oulanka 1:50 000 on hyvä ulkoilukartta, joka kannattaa hankkia ennen patikoinnin aloittamista.

Talvella retkeileminen on vaativaa. Sää- ja valo-olosuhteet ovat keskitalvella vaikeat, sillä pakkasta voi olla jopa -40 astetta ja kaamosaikana marraskuusta helmikuuhun päivänvaloa on vain muutamia tunteja. Myös nopeisiin lämpötilanvaihteluihin kannattaa varautua ja pitää mielessä, että Oulangan kansallispuiston jokilaaksossa voi olla yli 10 astetta enemmän pakkasta kuin Ruka-Kuusamon alueella. Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Myös energiantarve on pakkasella suurempi, mikä kannattaa huomioida eväitä pakatessa.

Tutustu tarkasti päivän valoisan ajan pituuteen (moisio.fi) ennen vaellusta. Päivän lyheneminen saavuttaa huippunsa talvipäivän seisauksena noin joulukuun 21. päivänä. Tästä alkaa astronominen talvi, joka päättyy kevätpäivän tasaukseen noin 90 vuorokautta myöhemmin. Talvipäivän seisauksesta päivät alkavat pidetä, noin viisi minuuttia viikossa. Kevättä kohden päivän pidentyminen nopeutuu ja muutos on suurimmillaan kevätpäivän tasauksessa. Talvipäivänseisauksen aikaan Kuusamossa päivän pituus on 2 tuntia ja 49 minuuttia. Aurinko nousee 10:37 ja laskee 13:26.

Talvivaelluksella kannattaa ottaa huomioon, että kuluvauhti on huomattavasti hitaampi kuin sulan maan aikaan, keskimäärin 1,5 km tunnissa. Umpihangessa, painavan rinkan kanssa, kulkuvauhti voi pudota 1 km tunnissa Oulangan korkeusvaihtelujen vuoksi.

Talvipakkasilla autiotupien lämmitykseen voi kulua useita tunteja, joka tulee ottaa huomioon retkeä suunnitellessa. Yöllä lämpötila tuvissa voi tippua pakkasen puolelle jos tulta ei pidetä yllä läpi yön.

Otathan huomioon, että virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven kovan virtauksen takia. Lumipeite voi peittää jään hauraat kohdat eikä jokijäällä tai joen uomassa olevilla jäälippailla tule missään tilanteessa seistä tai kävellä.

Varusteet

Tärkeimmät varusteet talviretkellä ovat taskulamppu, puukko, tulitikut, kartta ja kompassi. Ne tulisi olla kaikkein lyhimmillä päiväretkilläkin mukana eväiden ja juoman lisäksi. Tarkempaa tietoa varusteista ja retkeilystä saa retkeilykirjoista ja retkeilyn ABC-sivulta.

Yön yli kestävillä vaelluksilla kannattaa huolehtia, että mukana on hyvä talvimakuupussi sekä hyvin eristävä makuualusta. Säätiedotteita kannattaa seurata aktiivisesti ennen vaellukselle lähtöä sekä pakata mukaan ylimääräisiä vaatteita äkillisiä lämpötilamuutoksia varten. Vähemmän kuljetuille poluille suosittelemme ottamaan mukaan lumikengät, sillä poluilla ei ole talvikunnossapitoa.

Pakkaskeleillä matkapuhelimen akku uupuu hetkessä. Akku säilyy paremmin, kun matkapuhelinta säilyttää muovipussissa lähellä kehoa. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa kosketushäiriöiden takia, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on kestävä akku. Varavirtalähdettä on syytä säilyttää lähellä kehoa, jotta se säilyy toimintakuntoisena.

Sääsket 

Kuusamossa sääsket ilmestyvät yleensä kesäkuussa juhannuksen jälkeen ja katoavat ensimmäisten pakkasten jälkeen syyskuussa. Inisevien sääskien lisäksi tulevat loppukesällä mäkärät ja polttiaiset. Runsainta sääskien esiintymisaikaa kutsutaan pohjoisessa räkäksi (räkkä).

Sesonkiajat

Pääosa Oulangan kansallispuiston noin 165 000 kävijästä vierailee puistossa kesäaikana. Huippusesonki kestää kesäkuun lopulta elokuun loppuun. Eniten kävijöitä on Juuman Pienen karhunkierroksen polulla, Karhunkierroksella ja Kiutakönkään alueella.

Turvallisuus

On tärkeää, että perehdyt retkikohteeseen jo ennalta ja valmistaudut retkelle huolella. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. Kannattaa ottaa selvää myös metsäpalovaroitustilanteesta. Rukatunturi-Oulanka 1:50 000 on hyvä ulkoilukartta, joka kannattaa hankkia ennen patikoinnin aloittamista.

 • Palo- ja pelastuspalvelun apu ulottuu myös vaikeakulkuisiin paikkoihin. Oulangan kansallispuiston palo- ja pelastussuunnitelma päivitetään vuosittain.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (www.melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
 • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
 • Katso myös retkikohteen ajankohtaista-sivu.

Dronen lennättäminen

 • Oulangan kansallispuisto kuuluu lähes kokonaan ADIZ rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille.
 • Lentosuunnitelman laadintaohjeita löytyy AIS Finlandin verkkosivuilta (www.ais.fi). Lisätietoja saa myös soittamalla Oulangan luontokeskuksen asiakaspalvelusta.

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuistossa voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus on Oulangan kansallispuistossa varsin hyvä muutamia rotkojen ja kanjoneiden katvealueita lukuun ottamatta.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Jätehuolto

 • Oulangan kansallispuistossa noudatetaan roskattoman retkeilyn sääntöjä.
 • Kansallispuiston alueella Karhunkierros-reitin varrella on 3 ekopistettä.
 • Ekopisteisiin voi lajitella kierrätettävän jätteen, kuten metallin ja lasin. Pisteisiin voi jättää myös vaaralliseen jätteeseen kuuluvat paristot ja pienakut. Suosittelemme, että biojäte sijoitetaan käymälöihin. Pieniä määriä paperia voi käyttää sytykkeenä.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet.

112 Suomi -mobiilisovellus 

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
112 Suomi -sovellus

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.