Ajankohtaista Nuuksiossa  

 

Nuuksion kansallispuiston suosio jatkaa kasvuaan

(Päivitetty 31.1.2019)
Viime vuonna Nuuksioon tehtiin 343 700 käyntiä. Vuoden 2017 vastaava luku oli 318 900 käyntiä. Luontomatkailusta ja luontoilusta on tullut yhä suositumpaa Helsingin seudulla. Samoin luontomatkailuyritysten määrä on lisääntynyt. Matkailun kestävyys on yksi keskeisimpiä tekijöitä Suomeen suuntautuvan ja kotimaisen matkailun kehittämisessä.

Lue lisää.

Vuoden 2019 Nuuksio-olio on isoviiksisiippa

(Päivitetty 28.2.2019)

Nuuksion kansallispuiston syntymäpäivän kunniaksi Nuuka ry julkisti perinteen mukaisesti vuoden Nuuksio-olion.Isoviiksisiippa (Myotis brandtii). Kuva: Vappu Ormio

Nuuksion metsissä mainiosti viihtyvä isoviiksisiippa (Myotis brandtii) horrostaa vielä pitkälle kevääseen talvipiilossaan, mutta on aiempien Nuuksio-olioiden tapaan jo nyt kaikkien nähtävillä Suomen luontokeskus Haltian tiloissa. Isoviiksisiipasta ja muista kansallispuiston lepakoista on kerätty uutta tietoa mm. Hydrologia-LIFE-hankkeessa.

 

Parkkihaukka auttaa autoilijaa ja reittipalvelu esittelee uusia vaihtoehtoja Nuuksioon 

(Päivitetty 5.9.2018)

Nuuksion kansallispuiston kävijöillä on nyt käytössä kaksi palvelua, jotka auttavat pysäköintipulmissa ja reittisuunnittelussa. Nuuksion kansallispuiston Haukkalammen ja Kattilan pysäköintialueille on asennettu Parkkihaukka-kamerat. Nuuksioon.fi-reittipalvelu esittelee uusia vaihtoehtoja retkeilyyn ja julkisilla liikkumiseen.

"Alkusyksy on suosittua aikaa Nuuksiossa ja on hienoa, että kansallispuistoon retkeä suunnittelevalle on nyt tarjolla kaksi apuvälinettä. Palvelut auttavat sekä autoilijaa että julkisilla liikkuvaa", sanoo erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen Metsähallituksesta.
 
Ystävällinen Parkkihaukka ottaa pysäköintialueilta kamerakuvaa, joka näkyy verkko-osoitteessa www.parkkihaukka.fi.  Autoilija voi tarkistaa kamerasta miten pysäköintipaikalla on tilaa. Kyseessä ei ole pysäköinninvalvonta eikä ketään sakoteta.
 
Teknologian tutkimuskeskus VTT on toteuttanut Parkkihaukka-palvelun, johon kuuluu itsenäinen, aurinkoenergialla ja mobiiliyhteyksillä toimiva kamerajärjestelmä. Pilotoinnin aikana lokakuun loppuun asti seurataan kamerajärjestelmän toimivuutta ja tarpeellisuutta.

Nuuksioon.fi kertoo miten pääset kotiovelta Nuuksioon ja takaisin

Nuuksioon.fi-palvelussa voi suunnitella entistä helpommin kansallispuistossa vierailun. Reittivaihtoehtoja on tarjolla esimerkiksi marjastajalle, pikapistäytyjälle tai vaeltajalle. Palveluun on yhdistetty tiedot HSL:n julkisen liikenteen aikatauluista. Kävijä löytää uusia reittiyhdistelmiä, joissa julkisilla liikkuminen mahdollistaa myös muut kuin perinteiset rengasreitit. Esimerkiksi retken voi aloittaa Oittaan tai Högbackan suunnalta ja päättää Haltiaan.  Palvelu toimii mobiilissa ja verkkoselaimella. Palvelun on kehittänyt Tietotemput-yritys.
 

Sukkulabussi Haltia-Haukkalampi-välillä kesäkuussa

Julkisilla kansallispuistoon liikuttaessa yhtenä haasteena on, että lähimmältä bussipysäkiltä on suositulle Haukkalammelle vielä noin kaksi kilometriä matkaa. Kesäkuussa testattiin Suomen luontokeskus Haltian ja Haukkalammen välillä kulkevaa sukkulabussia. Sukkulabussikokeilun toteuttaneen Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariolan mukaan bussilla matkustaneet olivat suurimmaksi osaksi kansainvälisiä matkailijoita. Sukkulabussikokeilun tulokset analysoidaan ja sen perusteella tehdään päätös kokeilun mahdollisesta jatkosta kesälle tai syksylle 2019.
 

Molemmat palvelut syntyivät Perille asti -hankkeessa

Perille asti -hanke kokosi keväällä 2018 Nuuksion alueen toimijat sekä älyliikennetoimijat yhteen miettimään alueen saavutettavuuden haasteita ja niihin ratkaisuita. Hanketta koordinoi Espoo Marketing ja keskeinen yhteistyökumppani on Metsähallitus.  Hanke saa rahoituksensa Espoon kaupungilta sekä Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika -strategiaa vuosina 2017-2019.

Lisätietoja
 

 

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).