Melonta Veneily Nähtävyydet ja näköalat Patikointi Marjastus ja sienestys Kalastus Luontotupa Luontokeskus Ryhmäopastukset

Tervetuloa melojan paratiisiin! Anna muinaisten kalliomaalausten kertoa sinulle Kolovedellä tarinaa luonnon ja ihmisen vuosituhantisesta yhteiselosta.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Melonta

Meloen pääset erämaisen luonnon keskelle ihastelemaan Saimaan hiljaisuutta, kalliojyrkänteitä ja kenties myös harvinaista saimaannorppaa. Hyviä lähtöpaikkoja ovat Käköveden vesillelaskupaikka ja Kirkkoranta. Lue lisää välinevuokrauksesta ja opastetuista retkistä.

Melojia Kolovedellä. Kuva: Anne Pyykönen

Kolovedellä voi tehdä myös usean päivän retkiä meloen ja teltassa yöpyen. Kahdessa tai kolmessa päivässä ehdit kiertää Koloveden 40 km:n pituisen kierroksen.

Nähtävyydet ja näköalat

Lähde seikkailulle menneisyyteen! Ukonvuoren jyrkässä seinämässä voi tarkkasilmäinen nähdä muinaisista eränkävijöistä kertovia 5 000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Vesiltä katsottuna Ukonvuoren jylhät rinteet ovat unohtumaton näky. Rinteessä on myös vanha sauvakvartsilouhos. Vaikka kvartsikiteiden kimallus kuinka houkuttelisi, on muistettava kunnioittaa kansallispuiston koskemattomuutta.

Ukonvuori kalliomaalauksineen ja sauvakvartsilouhoksineen on puiston kuuluisin nähtävyys, Kuva: Metsähallitus

Kalliomaalauksia voi ihastella myös Vierunvuorella. Jos Heinäveden reitin väylältä poikkeaa 500 m Vierunvuoren (62°19,05' P, 28°45,27' I) kohdalla, on mahdollista nähdä kalliomaalaus pystysuorassa seinämässä noin 10 m:n korkeudella.

Puiston eteläpuolella, Havukkavuorella, voi myös tutustua kalliomaalauksiin. Koloveden nähtävyyksiä ovat lisäksi jylhät rantakalliot ja uhanalainen saimaannorppa.

Patikointi

Melko vaativalla Nahkiaissalon luontopolulla (3,3 km) nautit vanhojen metsien salaperäisestä tunnelmasta, kauniista järvimaisemista ja näet vanhan tervahaudan painauman. Matkan varrella voit pysähtyä uimaan tai syömään eväitä Lohilahden telttailualueella.

Nahkiaissalon luontopolulla, Kuva: Tiina Linsén

Mäntysalon luontopolku (3,8 km) kulkee vaativassa ja vaihtelevassa maastossa. Polun varrella näet kaunista järvimaisemaa sekä eri-ikäistä metsää.

Muut aktiviteetit

 • Kalastus: Koloveden kirkkaat vedet ovat onkijalle oiva saaliinlähde.
  • Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella.
  • Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu  (www.eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (www.eräluvat.fi).
  • Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
  • Kolovedellä ei myönnetä verkkokalastuslupia Metsähallituksen vesille, koska se on tärkeä norppien lisääntymisalue. Muille kuin Metsähallituksen vesille kalastuslupia myyvät osakaskunnat. Niiden kanssa on sovittu verkkokalastuskiellot 15.4. - 30.6. lähes koko Kolovedelle. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriön asetuksella (www.mmm.fi) on kielletty tiettyjen pyydysten ja kalastustapojen käyttö Koloveden Natura-alueella.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Luontokeskus: Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan kupeessa sijaitsevassa Riihisaari - Saimaan luonto- ja kulttuurikeskuksessa toimivat Savonlinnan maakuntamuseo ja Saimaan luontokeskus. Riihisaaressa voit tutustua Saimaan sylissä -perusnäyttelyyn sekä vaihtuviin näyttelyihin.
 • Luontotupa: Koloveden luontotupa sijaitsee Enonkosken kirkonkylän koski- ja makasiinimiljöössä ja on auki kesäisin. Tuvan näyttely kertoo Koloveden luonnosta ja retkeilystä.
 • Marjastus ja sienestys: Mainiot mustikkamaastot!
 • Ryhmille: Riihisaari - Saimaan kulttuuri- ja luontokeskuksessa perehdyt kansallispuistoon, järviluonnon uhanalaisiin lajeihin ja luonnonsuojeluun.
 • Uinti: Virallista uimarantaa ei ole, mutta uimaan pääsee helposti Käköveden hiekkarannasta ja telttailualueiden laitureilta.
 • Veneily: Tutustu Koloveteen soutaen tai purjehtien. Moottoriveneily on sallittu vain puiston pohjoisissa osissa. Purjehtijoilla ja moottoriveneilijöillä on pääsy Mäntysalon luontopolulle (62°18,42' P, 28°44,70' I) sekä Pitkäsaaren telttailualueelle (pohjoinen telttailualue 62°18,50' P, 28°44,80' I ja eteläinen 62°18,41' P, 28°45,04' I). Purjeveneille ei suositella Koloveden matalia ja kapeita salmia. Souturetkelle pääsee esimerkiksi Käköveden vesillelaskupaikalta tai Kirkkorannasta.

 

Yhteistyötahojen palvelut Kolovedellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).