Kolin kansallispuiston talvireitit houkuttelevat monipuolisesti talvilajien pariin. Kansallispuistossa ja sen lähistöllä on hoidettuja latuja yli 50 km. Kolin huiput vetävät puoleensa erityisesti lumikenkäilijöitä, mutta kovaksi tallautuneita uria pitkin pääsee myös kävellen. Talviretken reitteinä voi hyödyntää sesonkireittejä ja huolto-uria. Kansallispuistossa laskettelu on mahdollista Ukko-Kolin laskettelurinteillä. Kolin kylän ohi kulkeva moottorikelkkareitti sivuaa kansallispuistoa. Katso päivitetyt tiedot tulentekopaikkojen sekä talvi- ja huoltoreittien tilanteesta ajankohtaista -sivulta.

Mäkränvaaran maisema avautuu Jerolle. Kuva: H. Jansson

Reittien lähtöpisteet

  • Kiskohissi: Ukon Yläpihan ja pysäköintialueiden välinen kiskohissi on talvisin normaalisti käytössä. Hissin ollessa suljettuna Yläpihalle kulku pysäköintialueilta ajotien reunaa. Yläpihalle johtavat portaat eivät ole talvikäytössä.
  • Pysäköinti: Ukko-Kolin Yläpihan pysäköintialueet P1 ja P2 ovat normaalisti käytössä. Ukon Yläpihalla vain jättöliikenne sallittu. Kolin sataman pysäköintialue on myös käytettävissä. Rantatiellä ja Kotaniementiellä pysäköintipaikkojen sijaan on talvisin levikkeitä, joille auton voi jättää omalla vastuulla retken ajaksi. Ukko-Kolin laskettelurinteiden pysäköintialue sijaitsee Rantatien varrella Rinnetuvalla.
  • Tiestö: Kolin Rantatie saattaa talvisin olla huonokuntoinen erityisesti välillä Sikoniemi-Vesivaara. Vaihtoehtoiset reitit ovat suositeltavia.
  • Huoltoreittejä pitkin voi kulkea kävellen, hiihtäen tai lumikenkäillen. Reitit on tehty Metsähallituksen huoltohenkilökunnan käyttöön, eikä niitä erikseen ylläpidetä. Tarkemmat tiedot huoltoreiteistä kerrotaan ajankohtaista -sivulla.
  • Talvisin puuhuollettuja tulentekopaikkoja ovat: Vaaralanaho ja Ikolanaho.      Pääministerin tulentekopaikalla voit käyttää omia puita tai ostaa ne luontokeskuksesta.

Talviretkellä pääministerin tulentekopaikalla. Kuva: PIKES / Jarno Artika

Kävelyreitit

 

Ukko-Koli, 0,8 km edestakaisin

Kävely Kolin luontokeskus WC luontokeskussa Kolin pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Hotelli Kolilla Ravintola Kolilla Alamajan kahvila Jätteiden lajittelupiste Kolilla Ohjelmapalvelukohde Kolilla

Kulkuaika alle 0,5 h.

Ukko-Kolilta avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema, joka sykähdyttää myös talviasussaan. 

Ukko-Kolilta avautuvat maisemat palkitsevat patikoijan vaivan myös talvella. Kuva: Atte Jäsberg

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, Ylä-Kolintie 39, Koli

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Nähtävää
Ukko-Kolilta avautuu upea näkymä kansallismaisemaan. Talvisin huipuilla voi päästä ihailemaan myös tykkylumen kuorruttamaa metsämaisemaa.

Reittiselostus
Talvireitti kulkee radiomaston kulmalta risteyksestä nro 11 mukaillen kesäreittiä. Reitti nousee loivasti kuusikkoista rinnettä ylös. Risteyksistä nro 12 ja 13 käännytään vasemmalle.  Reitti on osin yhteiskäytössä lumikenkäilijöiden kanssa. Takaisin palataan samaa reittiä. Ukko-Kolin portaat eivät ole talvikäytössä.

Huomioitavaa
Reitti pysyy tallattuna läpi talven, mutta sillä ei ole talvihuoltoa, ole varovainen. Rinteet ovat usein petollisen liukkaita. Suosittelemme esimerkiksi kävelysauvoja, nastakenkiä tai lumikenkiä. 

 

Hiihtoladut

Kolin kansallispuistossa ja sen lähiympäristössä on noin 50 km hoidettuja latuja. Latukarttoja, joista selviää eri latujen aukipitoaika, vaativuus ja pituus, on saatavilla useimmista Kolin alueen yrityksistä. Päivitetyt latutiedot saa Kolin Matkailuneuvonnasta puh. 045 1387 429. Katso ajantasaiset latutiedot Kolin sivuilta (www.koli.fi) tai lataa latukartta (www.mapline.fi/koli). Latuja ylläpitää Kolin Latupooli. Latujen hoidosta vastaa Hannu Mustonen puh. 0400 204 373. Latupalautetta voi antaa osoitteisiin: info(at)koli.fi ja ukko(at)koli.

Huomioitavaa
Hiihtäjiä pyydetään suosimaan erityisesti Kolin huippujen alueella hoidettuja latuja turvallisuussyistä.  

Kansallispuiston vaaraladut, 3 ja 7 km rengasreitit

Kuntohiihto Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Tulentekopaikka Kolilla Ikolanahon vuokratupa Kolin pysäköintialue      

Ladut eivät ole valaistuja.
3 km latu on tasoltaan helppo, 7 km vaativa jyrkkien nousujen ja mutkaisten laskujen takia. 

Kansallispuiston Vaaraladut tarjoavat metsän rauhaa ja vauhdin hurmaa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin sivakoijalle. 

Yhdensuuntainen latu kulkee muun muassa Mäkränahon kautta. Kuva: Atte Jäsberg

Lähtöpiste
Ukko-Kolin pysäköintialue 2 (P2)

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.6697' lon: 29° 48.2411', ETRS-TM35FIN - P: 6999207 I: 64153 

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko, Break Sokos Hotelli Koli (www.sokoshotels.fi) ja Koli Shop Retkitupa (www.koliactiv.fi) eli kahvila ja ravintolapalvelut, välinevuokraus ja ohjelmapalvelut, hotellimajoitus sekä matkamuistomyymälät sijaitsevat vain kiskohissimatkan päässä lähtöpisteestä Kolin luontokeskus Ukon pihapiirissä.

Retkeilyrakenteet
Ikolanahon tulentekopaikalla on mahdollisuus tehdä taukotulet. Ikolanaholla on myös talvikäyttöinen Ikolanahon vuokratupa, jota voi varata sähköisesti (verkkokauppa.eraluvat.fi) tai Kolin luontokeskus Ukosta.

Nähtävää
Talvisessa hiljaisuudessa lepäävä Mäkränaho ja Paimenenvaaran lumiset louhikot osuvat molempien latujen varrelle. Mäkrävaaran näköalat sekä Ikolanahon punatupainen idylli ihastuttavat 7 km lenkillä.

Reittiselostus
Noudatettava kiertosuunta on merkitty latukarttaan.

Kolmen kilometrin latu mukailee Mäkränaholle saakka kyseisen välin kesäreittiä ja palaa takaisin P2:lle Paimenenvaaran sivustaa ohi Paimenenlammen. Seitsemän kilometrin latu erkanee 3 kilometrin ladusta Mäkränaholla, jonka jälkeen se nousee Mäkrävaaralle ja palaa takaisin Ikolanahon kautta yhtyen taas 3 km latuun Paimenenvaaran sivustalla.

Yhteys
Vaaraladulta on yhdyslatu valaistulle Loma-Koli - Kopravaara -ladulle.

Valaistu latu Loma-Koli - Kopravaara, 22 km

Kuntohiihto

Latu on koko matkaltaan valaistu, kaksisuuntainen ja sillä voi hiihtää vapaalla ja perinteisellä tyylillä. Ladulla on keskivaikeita ja helppoja osuuksia.

Kolin valaistu latu on eräs Suomen pisimmistä. Olipa tyylisi mikä tahansa, täällä sujuttelet ensilumilta pitkälle kevättalveen! 

Kolin valaistuilta laduilta löytyy monen tasoisia osuuksia niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin harrastajille. Kuva: PIKES/ Jarno Artika

Lähtöpisteet
Kopravaara, Jero, Leppäsärkkä (Ylä-Kolintie 16), Kolin kylä ja Loma-Koli. 

Kopravaara koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 02.4184' lon: 29° 42.7460, ETRS-TM35FIN - P: 6992975 I: 637172

Jero koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.8783' lon: 29° 47.2288' , ETRS-TM35FIN - P: 6999557 I: 640670

Leppäsärkän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.1161' lon: 29° 47.0303', ETRS-TM35FIN - P: 6999991 I: 640484

Kolin kylän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.8180' lon: 29° 46.7406', ETRS-TM35FIN - P: 7001283 I: 640184

Loma-Kolin koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 08.8582' lon: 29° 49.7380', ETRS-TM35FIN - P: 7005179 I: 642536

Palvelut
Ladun varrella tai sen lähituntumassa on tarjolla kattava valikoima palveluita, sillä latu kulkee Kolin kylän kautta Loma-Kolille. Kahvila- ja/tai ravintolapalveluja on Kopravaarassa Future Freetimella, Kolin kylällä Kahvila Kolin Ryynäsessä, Kolin satamassa Alamajalla ja lisäksi Loma-Kolin alueella. Ukko-Kolin palvelut ovat yhdysladun päässä valaistulta ladulta.

Retkeilyrakanteet
Tulentekopaikkoja ovat Napakallion laavu ja Ursan kota.

Ladulla on osuuksia, jotka sopivat myös lapsille: Kopravaarassa ja välillä Koli Spa Lotus - Sutkan laavu. Kuva: PIKES/ Jarno Artika

Yhteys
Yhdyslatuja on useita ja ne käyvät ilmi parhaiten latukartasta.

Hiihtotapahtumat

Kolilla on kaksi suurempaa hiihtotapahtumaa, Maisemahiihto ja Ahmanhiihto, joita varten latuja avataan lisää. Tapahtumien jälkeen lisäladut ovat osin käytössä hiihtokauden loppuun.

Lumikenkäilyreitit

Lumikenkäillen pääsee kansallispuistossa paikkoihin, joihin muutoin on vaikea tai haastavaa päästä. Omatoimiset lumikenkäretket erityisesti Tarhapurolle, Lakkalaan, eri ahoille, Mäkrä- tai Vesivaaralle ovat elämyksiä. 

Huippujen lumikenkäilyreitti, 1,5 km rengasreitti 

Lumikenkäily Kolin luontokeskus WC luontokeskussa Kolin pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Hotelli Kolilla Ravintola Kolilla Kahvila Tulentekopaikka Kolilla Jätteiden lajittelupiste Kolilla Ohjelmapalvelukohde Kolilla

Kulje Kolin komeimmissa maisemissa, ihaile alhaalla levittäytyvää Pielisen jäälakeutta tai auringonlaskun kruunaamia lumisia puita. 

Huippujen lumikenkäilyreitti. Kuva: PIKES / Jarno Artika

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, Ylä-Kolintie 39, Koli

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukon pihapiirin palvelut. Opastetut lumikenkäretket tai lumikenkäilyvälineistöä voi vuokrata Koli Activilta (www.koliactiv.fi) ja  Koli Shop Retkituvalta (feelkoli.fi).

Nähtävää
Kansallismaisema ja Ukko-, Akka, sekä Paha-Koli.

Talvimaisema Akka-Kolilta. Kuva: Tiina Hakkarainen

Reittiselostus

Rengasreitti laskeutuu Kolin mantereen puoleiselle rinteelle ja nousee sieltä Akka-Kolille jatkuen kohti Mäkränahoa ja kääntyen kohti Pielistä ennen lakialueen loppumista. Reitti sivuaa Paha-Kolia ja palaa takaisin Ukko-Kolin huippujen kautta risteykseen nro 11.

Huiput - Kolin kylä, 3 km suunta

Lumikenkäily Kolin luontokeskus WC luontokeskussa Kolin pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Hotelli Kolilla Ravintola Kolilla Kahvila Tulentekopaikka Kolilla Jätteiden lajittelupiste Kolilla Ohjelmapalvelukohde Kolilla

Aisti Kolin historiaa patikoiden Kolin huipuilta vanhojen pihapiirien kautta Kolin kylälle. 

Reitti kulkee muun muassa Vaaralanahon ohitse. Kuva: Eevi Nieminen

Lähtöpisteet
Kolin kylä ja Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri

Kolin kylän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.8180' lon: 29° 46.7406', ETRS-TM35FIN - P: 7001283 I: 640184

Luontokeskuksen pihapiirin koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukon pihapiirissä ja Kolin kylällä on monipuolisesti kahvila ja ravintolapalveluita, välinevuokrausta ja ohjelmapalveluita, majoitusta sekä matkamuistomyymälöitä ja erilaisia näyttelyitä. Tutustu Kolin palveluihin.

Retkeilyrakenteet
Reitillä on tulentekopaikka Vaaralanaholla (1,2 km Kolin luontokeskus Ukon pihapiiristä).

Nähtävää
Vanhat pihapiirit hurmaavat vuodenajasta riippumatta. Mattilan tila edustaa alueelle epätyypillistä kartanomaisuutta. Tutustu Kolin nähtävyyksiin.

Reittiselostus 

Huiput-Kolin kylä, 3 km lumikenkäilyreitti kulkee Vaaralanahon ja Mattilan kautta Kolin kylälle.

Lumikenkäilyreitti Ukko-Kolilta Pielisen rantaan, n. 2 km / suunta

Lumikenkäily Kolin luontokeskus WC luontokeskussa Kolin pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Hotelli Kolilla Ravintola Kolilla Kahvila Tulentekopaikka Kolilla Jätteiden lajittelupiste Kolilla Ohjelmapalvelukohde Kolilla

Vaella Ipatinvaaran valoisien koivikoiden ja tummien kuusikoiden läpi Pielisen jäälakeuksien äärelle. 

Talvinen Pielinen Kolin satamasta päin nähtynä. Kuva: Atte Jäsberg

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, 
Ylä-Kolintie 39, Koli

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko ja muut pihapiirin palvelut sekä Kolin kylällä on monipuolisesti kahvila ja ravintolapalveluita sekä välinevuokrausta.

Retkeilyrakenteet
Vaaralanahon, Sataman ja Rinnetuvan tulentekopaikat.

Nähtävää
Vanhaa metsää, Vaaralanaho ja Pielinen.

Reittiselostus 

Reitti kulkee kesäreittiä pitkin Vaaralanahon kautta Satamaan. Reitti kulkee alkumatkan pääosin valoisassa koivikossa. Vaaralanhon tulentekopaikka 1,2 km päässä on käytettävissä myös talvella. Vaaralanaholta jatketaan varttuneeseen kuusimetsään ja Alamajan raunioiden ohitse kohti satamaa. Jäätilanteen salliessa voit lumikenkäillä satamasta rantaa myötäillen Rinnetuvalle, josta pääsee hiihtohissillä takaisin Ukko-Kolille (hissinousu  5 €). Hissilipun voi ostaa Rinnetuvalta. Tällöin lumikengillä kuljettava matka on noin 4 km (josta puolet jäällä), nousu hiihtohissillä 0,7 km.

Laskettelu

Laskettelu Kolin luontokeskus WC luontokeskussa Kolin pysäköintialue Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kolilla Hotelli Kolilla Ravintola Kolilla Kahvila Tulentekopaikka Kolilla Jätteiden lajittelupiste Kolilla Ohjelmapalvelukohde Kolilla

Ukko-Kolin laskettelurinteet (www.koli.fi) sijaitsevat Kolin kansallispuistossa Kolin huippujen tuntumassa.

Ukko-Kolin rinteillä on lasketeltu jo vuodesta 1938 lähtien. Kuva: PIKES/ Jarno Artika

Lähtöpiste
Laskettelurinteiden pysäköintialue ja lipunmyynti sijaitsevat Kolin Rantatien varrella Rinnetuvalla.

Huomioitavaa
Laskettelu on turvallisuussyistä kielletty Kolin huipuilla Ukko-Kolin rinnealueiden ulkopuolella. 

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko, Break Sokos Hotelli Koli (www.koliski.fi) ja Koli Shop Retkitupa (www.koliactiv.fi) eli kahvila ja ravintolapalveluita, välinevuokrausta ja ohjelmapalveluita, hotellimajoitusta sekä matkamuistomyymälät sijaitsevat laskettelurinteiden yläasemalla Kolin luontokeskus Ukon pihapiirissä.

Ratsastusreitit

Maastoratsastus

Kansallispuiston kulttuuriympäristöihin pääsee talvellakin ratsastaen. Lisätietoja Matkailutila Paimentuvalta (www.paimentupa.fi).

Kuva: Nina Freiman

Moottorikelkkailureitit

Moottorikelkkailu

Moottorikelkkareitti kulkee Kolin kansallispuiston ulkopuolella Ahmovaarasta Kolin kylän kautta Pieliselle sivuten Kolin Satamaa ja Hiekkasaaria. Kolin kansallispuistossa on moottorikelkkailu kielletty, myös kansallispuistoon kuuluvissa saarissa. Kolin satamassa ja Rinnetuvalla moottorikelkat voi pysäköidä jäälle. Moottorikelkkareitti jatkuu edelleen Kolilta Juukaan ja Nurmekseen, Lieksaan sekä Enoon ja Joensuuhun.

Asiakaspalvelu

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

Yhteistyötahojen palvelut Kolilla

Kolilla toimivat yhteistyötahot tarjoavat majoitus-, kahvila-, ravintola- ja ohjelmapalveluja sekä leirikouluja ympäri vuoden niin yksittäisille kuin ryhmämatkailijoille.

Pysäköintialueet

Ukko-Koli P1 ja P2

  • Ylä-Kolintie 31, Lieksa

Muut pysäköintialueet

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 1854 kt
(julkaisut.metsa.fi)

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto