Hiidenportin aktiviteetit 

14.5.2019
Hiidenportissa retkeillessäsi ota huomioon, että Porttilammelle laskeutuvat portaat on purettu. Varovaisuutta noudattaen reittiä pitkin pääsee kulkemaan. Muissakin portaissa ja pitkoksissa on lahovikoja. Uudet portaat rakennetaan vuonna 2020.
Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Lintujen tarkkailu Vaellus Patikointi Oppimaan luontoon Marjastus ja sienestys Kalastus Lumikenkäily Hiihto maastossa
Kuva: Eeva Pulkkinen

Koe jylhän rotkon mystinen tunnelma ja löydä saloseudun luonnonrauha. Nauti maisemista valoisilla kallioilla ja hämyisissä vanhoissa metsissä. Kulje ruuhkattomilla poluilla ja tutustu Hiiden tarinoihin ja puiston kulttuurihistoriaan.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu 

Hiidenportissa yhdistyy monta erilaista tunnelmaa ja maisemaa yhdellä retkellä: huikaisevan jylhä kivinen rotko, salaperäinen kuusikko, kauniisti karu kukkaniitty ja kaskiaho. Lue lisää nähtävyyksistä 

Kävely ja vaellus 

Kansallispuistossa on merkittyjä polkuja noin 30 kilometriä, joista voi valita oman kunnon ja ajan mukaan juuri itselleen sopivan. Koululaisille ja perheille sopii esimerkiksi Hiidenkierros (3–5 km). Vaativammalla Kitulankierroksella (10,5 km) kulkijan matkalle osuu rotkolaakson ja Kovasinvaaran lisäksi puiston pienimuotoisia soita ja järvimaisemia. Paikoin retkeä viihdyttää Porttijoen solina. Yöpyä voi laavussa tai teltassa. Pitemmälle vaellukselle pääset, kun yhdistät retkeen käynnin Teerisuon-Lososuon soidensuojelualueella tai Peurajärven virkistysalueella. Lue lisää reiteistä.

Valokuvaus 

Hiidenportissa riittää suuria ja pieniä ihmeitä kuvattavaksi. On laajoja maisemia ja pienenpieniä yksityiskohtia, on kasveja ja lintuja, eläinten ja ihmisten jälkiä, muistoja tervanpolton ja uittojen ajoilta.

Muut aktiviteetit

  • Luonnon tarkkailu: Kun luonnossa katselee ympärilleen, näkee ihmeellisiä asioita. Jos malttaa olla hiljaa, kuulee salaperäisiä ääniä ja hiljaisuutta.
  • Lintujen tarkkailu: Kohtaa puiston tunnuksessakin komeileva lapinpöllö! Utelias kuukkeli seurailee kulkijaa ja jos onni on mukana, voit kohdata myös harvinaisen sinipyrstön.
  • Kalastus: Kansallispuiston pienissä vesistöissä voi jokamiehenoikeudella napata ongella tai pilkillä meheviä ahvenia. Muu kalastus on kielletty. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
  • Marjastus ja sienestys: Kerää retkievääksi tai talven varalle mustikoita, puolukoita, lakkoja ja vadelmia tai maistuvia ruokasieniä.
  • Hiihto ja lumikenkäily: Huollettuja latuja ei ole, mutta itsensä voi haastaa umpihankihiihtoon tai lumikenkäilyyn. Tie Palolammen opastuspaikalle ei aina ole aurattu, mutta puiston alueelle pääsee kätevästi Käärmesärkiltä alueen kaakkoiskulmalta.
  • Luontoon oppimaan: Rakenna mieleisesi päiväretki tai pidempi leirikoulu hyödyntämällä kansallispuiston tarjontaa. Tutustu opetusaineistoihin opettajan sivuilla ja kysy lisävinkkejä Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Yhteistyötahojen palvelut Hiidenportissa

 

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Hiidenportti

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.