Yhteistyötä yli Väylän Ylläkseltä Pajalaan

Kolarin Äkäslompolossa sijaitseva Yllästunturin Luontokeskus Kellokas esittelee paikallista luontoa ja kulttuuria. Kulttuurin kehittyminen on aina ollut sidoksissa alueen luonnonoloihin ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Tuo luonnon ja kulttuurin suhde on Kellokkaan Meän elämää -näyttelyn perusteema. Näyttelyn toivotaan tuottavan oivalluksia ihmisen riippuvuudesta luonnosta ja kävijöiden toivotaan soveltavan niitä myös omassa elämänpiirissä.

Luontokeskuksen näyttely on valtion rajoja ylittävän yhteistyön tulosta. Kellokkaan näyttelyt valmistuivat vuonna 2008, ja ne kertovat tarinan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeilla olevista kylistä, tuntureilta alkunsa saavista virroista, Väylän eli Tornion-Muonionjoen luonnosta ja kulttuurista sekä Väylästä, elämänvirrasta, jonka ympärille ihmisen elämä on vahvasti rakentunut. Väylä on ollut kulkukeino ja alueen yhdistävä suoni, jossa monimuotoinen kulttuuri on kehittynyt erikoislaatuiseksi. Kulttuurin rikkaus on näkyvissä erityisesti vivaihteikkaassa ja elävässä meänkielessä, jota käytetään molemmin puolin Väylää. Nykyisin ilmaisullisesti rikasta kieltä arvostetaan ja sen käyttöä tuetaan tarmokkaasti. 

Interreg III A Pohjoinen -ohjelma

Näyttelyn arkkitehtuurista ja grafiikan suunnittelusta vastasi helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto Kari Kuosma. Näyttelysuunnittelusta vastasi kulttuurin osalta FM Darja Heikkilä, luontokäsikirjoituksen osalta FM Juha Paso sekä grafiikan ja kuvituksen toteutuksesta TaM Venla Väisänen. Näyttelyn AV-esitykset suunnitteli ja toteutti DocArt Production Ky ja Rapid River Ky. Näyttelyhankkeen koordinoi erikoissuunnittelija Maarit Kyöstilä.

Luonto- ja kulttuurinäyttelyhanke päättyi vuonna 2008. Hanketta hallinnoi Metsähallituksen Lapin Luontopalvelujen Tunturi-Lapin puistoalue. Hankkeen kustannus oli 400 000 €. Rahoittajina olivat Euroopan Unionin Aluekehitysrahaston Interreg III A Pohjoinen -ohjelma, Lapin lääninhallitus, Lapin ympäristökeskus, Kolarin kunta, Pajalan kunta, ympäristöministeriö ja Metsähallitus.