Varusteet lasten kanssa retkeiltäessä

Sadesäälläkin on mukava retkeillä sopivissa varusteissa. Kuva: Juha Hietala

Lasten varusteista ei kannata tinkiä. Ne edesauttavat miellyttävän ja onnistuneen retkeilykokemuksen syntymistä. Kannattaa muistaa, että varusteet voi myös vuokrata, lainata tai ostaa käytettyinä.

Lapsen kantaman repun tai rinkan asianmukaisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Samat kriteerit kuin aikuisen kantolaitetta valitessa, pätee myös lapsen reppuun. Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää, että viilekkeiden täytyy olla pehmustetut ja etusoljella varustetut. Lisäksi lantiovyö on suositeltava. Repun täytyy istua hyvin lapsen selkään, eikä se saa roikkua pepun päällä.

Yön yli kestävää retkeä suunniteltaessa on tärkeää huomioida, että alle kouluikäinen lapsi jaksaa kantaa vain murto-osan tarvitsemistaan varusteista. Tällöin aikuisten on kannettava suuri osa varusteista. Vastapainoksi mainittakoon, että päivämatkat lasten kanssa ovat usein aika lyhyitä, eikä rinkkaa tarvitse kantaa useita kymmeniä kilometrejä. Kun yli yön kestävälle retkelle muistaa ottaa mukaan unilelun tai oman tyynyn sekä satukirjan, sujuu nukahtaminen helpommin illalla.

Lue lisää