Pihapiirin elelijät

Vuoden 1910 tienoilla jokea alavirtaan laskien saapui parkanolainen Jooseppi (Joosef) Juhonpoika Sallila yhdessä elämänkumppaninsa Matilda Lehikoisen kanssa Luton törmälle. Täällä keskellä erämaata oli poromiesten Uula Vallen ja Arvid Pokan rakentama sauna, jonne Jooseppi asettui Tiltan kanssa asumaan. Elinkeinoina olivat kullankaivuu, helmenpyynti, kalastus ja metsästys sekä poronhoito. Tilalle hankittiin myös lehmiä ja lampaita. Yhtenä vaurauden merkkinä oli suuri perunamaa. Heinää niitettiin pihapiiristä ja lähisaaresta.

Raja-Joosepin kenttä sijaitsee Luttojoen rannalla. Kuva: Nina Raasakka

Kentälle nousi kymmenen vuoden aikana joukko käsin tehtyjä rakennuksia. Aluksi asuttiin saunassa, mutta pian rakennettiin uusi pirtti valkeiksi veistetyin seinähirsin. Navetta tehtiin kahdelle lehmälle, mutta parhaimpaan aikaan siellä saattoi olla neljäkin lehmää. Ylävirtaan kaivettu pottukellari oli välttämätön ruoan säilytyspaikka. Leivinuuni pystytettiin ulkosalle. Pihapiiri sitä ympäröivine riukuaitoineen oli valmis 1920.

Vuoden 1920 alussa kentälle saapui myös ähtäriläinen maailmankiertäjä, Huhti-Heikki. Hän oli Kanadassa ollessaan kuullut Petsamon liittämisestä Suomeen, ja hän saapuikin helmenkalastajaksi Lutolle. Jooseppi houkutteli Heikkiä jäämään samalle törmälle. Niinpä Huhti-Heikki rakensi kentälle oman mökkinsä ja asui siellä nelisen vuotta. 
 

Pihapiirin kasvillisuus

Pihakenttä on kuivimmillaan ylärinteellä, missä kasvillisuus on tyypiltään kangasketoa ja heinäniittyä. Rinteen alaosassa kosteus lisääntyy ja osa rinnettä jää keväisin tulvaveden peittoon. Kentän edustalla on myös saari, josta on niitetty heinää eläimille. Kentältä on löydetty neljä eri noidanlukkolajia: ketonoidanlukko, ahonoidanlukko, pohjannoidanlukko sekä suikeanoidanlukko. Ne ovat nostaneet alueen lajistollista arvoa huomattavasti.

Raja-Joosepin kenttää hoidetaan niittämällä. Tavoitteena perinnebiotoopin hoidossa on tyypillisen ja uhanalaisen niittylajiston säilyttäminen. Muina tavoitteina on pitää asuinkenttä avoimena ja estää pensoittuminen. Kentän edustalla olevaa saarta hoidetaan niittämällä.

Raja-Joosepin kentän asemapiirros

Raja-Joosepin kentän pihapiiristä löytyvät seuraavat rakennukset ja rakennelmat:

Raja-Joosepin kenttä

 

1. Lato
2. Navetta ja käymälä
3. Kaivo
4. Kalakellari
5. Lampola
6. Huhti-Heikin kämppä
7. Savusauna
8. Maauuni
9. Joosepin kämppä
10. Aitta
11. Poropaalu
12. Vinnari eli nahan pehmittämiseen käytettävä väännin.
13. Taisteluhauta
14. Joosepin uuden talon perustukset
15. Aita